اسلاید قبلی
اسلاید بعدی

ازون چیست؟

گاز ازون گازی است بی رنگ و بدبو که از ترکیب ۳ اتم اکسیژن تشکیل شده است؛ این گاز در غلظت بالا اثر اکسیدکنندگی داشته و برای گندزدایی استفاده می‌شود و درغلظت پایین به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و در کاهش التهاب و بهبود جریان خون و تقویت سیستم ایمنی اثر دارد.

چرا ازون خواص درمانی دارد؟

فرضیه استفاده از این درمان بر این پایه استوار است که ازون با تکیه بر القای آبشارهای سلولی و مولکولی خود، می تواند سبب کاهش التهاب و تحریک روند ترمیم بافتها از طریق تنظیم متابولیسم، بهبود خون رسانی و کاهش رادیکالهای آزاد شود. به علاوه از دیگر مکانیسم های اثر ازون درمانی می توان به کاهش احتمال عفونت و بهبود سیستم ایمنی در بیماران مختلف از جمله مبتلایان به زخم های مزمن اشاره کرد.

کاربرد ازون در بیماری های اسکلتی-عضلانی

از مهمترین کاربردهای فعلی ازون درمانی می توان به اختلالات مفصلی و پیرامون آن از جمله آرتروز زانو، دردهای عضلانی از جمله نقاط ماشه ای، بیماری آرنج تنیس بازان، التهاب رباط ها و و کیست های گانگلیونی، خار پاشنه (التهاب فاسیای کف پا)، آرنج تنیس بازان، برخی از مبتلایان به دردهای ناشی از فتق دیسک های کمری و زخم های مزمن دیابتی و زخم بستر اشاره کرد. غالب تحقیقات در رابطه با کاربرد ازون درمانی در درمان آرتروز زانو انجام شده است بر اساس شواهد موجود ازون درمانی روش مفیدی در برخی مبتلایان به آرتروز خفیف و متوسط زانوهاست.

مقایسه ازون با سایر تزریق های رایج در آرتروز زانو

PRP در مقایسه با تزریقات کورتون، اُزن و هیالورونیک اسید (ژل های موسوم به تاج خروس) اثرات ماندگارتری دارد و تاثیر آن اغلب تا بیش از یکسال به طول می انجامد.

تصمیم گیری در مورد انتخاب روش های فوق با نظر پزشک بر اساس شرح حال، معاینه و با توجه به مسائلی از قبیل وجود بیماری زمینه ای، داروهای مصرفی، وجود درد و تورم حاد و اولویت بیمار مبنی بر بهبود سریعتر و یا طول اثر بیشتر صورت می پذیرد.

عوارض ازون

از شایعترین عوارض تزریق ازون بر حسب محل تزریق می توان به حساسیت به ازون، درد هنگام تزریق، تشدید موقتی درد، افزایش فشار خون، سردرد و سرگیجه، احساس گزگز و مورمور، تعریق و درد شکم اشاره کرد؛ که این موارد خودمحدود و غیرجدی است. البته به صورت خیلی نادر عوارض قلبی ریوی و آمبولی هوا در تزریقات داخل دیسک دیده شده است.

موارد منع استفاده

از موارد منع و احتیاط استفاده از ازون می توان به حساسیت به این ماده، بارداری، فاویسم، اختلالات خونریزی دهنده، پرکاری شدید تیروئید، کم خونی شدید و میاستنی شدید، انفارکتوس قلبی اخیر و یا سابقه ای از بیماری های شدید روحی روانی اشاره کرد.

نکته مهم: اصلاح الگوی زندگی، ورزش درمانی مناسب و به کارگیری روشهای طب فیزیکی و توانبخشی سبب اثربخشی بیشتر و طولانی تر درمان خواهد شد و جز لاینفک همه روشهای درمانی است.

اقدامات بعد از تزریق ازون

۱٫ پانسمان پس از یک روز برداشته شود و نياز به پانسمان مجدد نیست.
۲٫ از راه رفتن روی پله ها تا يك هفته پس از تزريق زانو اجتناب نمايد و در صورت ضروری بودن، پله ها را بصورت تك تك طی نمایيد.
۳٫ ۲۴ ساعت بعد از تزريق استراحت كامل انجام شود.
۴٫ از توالت فرنگی استفاده گردد.
۵٫ پياده روی بعد از ۴۸ ساعت برروی سطح صاف بلامانع است.
۶٫ تشدید درد در روزهای اول بعد از تزریق طبیعی است و می توان برای کنترل آن از مسکن استفاده کرد و یا در محل تزریق از کمپرس یخ استفاده کرد.
۷٫ در صورت درد ادامه دار شدید، تورم، گرمی و قرمزی محل تزریق و یا تب به کلینیک مراجعه فرمائید.
۸٫ در طول مدت درمان سعی شود بر مفصل تزريق شده فشار وارد نگردد.
۹٫ مراجعه پس از ۳-۲هفته پس از تزريق جهت ادامه روند درمان الزامی است.