در این مطلب از کلینیک نشاط البرز واقع در فردیس کرج به برسی بیماری اوتیسم، کاردرمانی بیماران اوتیسم، روش های درمانی اوتیسم، علایم و نشانه های بیماری اوتیسم، تشخیص و درمان آن میپردازیم…
واژه اوتیسم به گوش تعدادی زیادی از افراد آشناست. کودکان زیادی به این بیماری مبتلا هستند که متاسفانه سبب شده تا رشد غیر عادی و کندتری نسبت به هم سن و سال های خود داشته باشند. اوتیسم، نوعی اختلال عصبی بسیار مهم محسوب شده که علائم آن در دوران کودکی نمایان می شود. دلایل مختلفی برای ابتلا به این بیماری وجود دارد. البته این بیماری، همچنان موضوع تحقیق تعداد بسیار زیادی از دانشمندان است تا بتوان راه چاره ای برای آن پیدا کرد. در ادامه مقاله، به بررسی علل، نحوه تاثیر بر روی سیستم عصبی، علائم و درمان بیماری اوتیسم می پردازیم. با ما همراه باشید.
اوتیسم یا ASD نوعی اختلال عصبی است که با علائمی همچون محدودیت روابط اجتماعی، کلام نامفهوم و اختلالات زبانی همراه است. اوتیسم معمولا از دوران کودکی شروع شده و از آنجایی که نوعی اختلال عصبی است، معمولا بر کب زندگی و بدن فرد بیمار تاثیر می گذارد. اوتیسم، شناخته شده ترین بیماری در بین اختلالات رشد کلامی است که طیف زیادی از کودکان را در بر می گیرد. ممکن است که از نظر فیزیک بدنی، این کودکان تفاوتی با همسالان خود نداشته باشند اما مهارت های شناختی ان ها نسبت به سایر افراد، دیر تر رشد می کند. اوتیسم، انواع بسیار مختلفی دارد. این بیماری در برخی از افراد نقطه قوت و در برخی دیگر نقطه ضعف ایجاد می کند. به طور مثال، برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم، هوش بسیار بالایی دارند. به همین دلیل با توجه به میزان آسیب دیدگی، علائم می تواند خفیف یا شدید باشد.
اوتیسم در طول زمان های مختلف وجود داشته است اما اولین گزارش آن توسط دکتر لئو کانر در سال ۱۹۴۳ منتشر شده است. هشت پسر و سه دختر در این گزارش وجود داشتند که اختلالات اوتیستیک از خود نشان می دادند. وی به وضوح ویژگی های اساسی اوتیسم را به تصویر کشید، که همه این موارد در کتابچه های راهنمای تشخیصی امروزی یافت می شود. هانس آسپرگر، متخصص اطفال اتریشی ، تقریباً همزمان با کانر با گروه مشابهی از کودکان در آن سوی اقیانوس اطلس کار می کرد که نوع خفیف تری از اوتیسم یعنی سندرم آسپرگر، به نام او ثبت شد.
افراد مبتلا به ASD اغلب در مهارت های اجتماعی، عاطفی و ارتباطی مشکل دارند. آنها ممکن است رفتارهای خاصی را تکرار کنند و یا تمایلی به تغییر فعالیت های روزمره از خود نشان ندهند. بسیاری از افراد مبتلا به ASD نیز روشهای مختلفی برای یادگیری یا واکنش به مسائل را دارند. علائم ASD در اوایل کودکی شروع می شود و به طور معمول در طول زندگی فرد ادامه دارد.
تشخیص اوتیسم یکی از سخت ترین مراحل این فرآیند است. به سبب اینکه هیچ آزمایشی نمی تواند نشان دهنده بیماری اوتیسم باشد. بهتر است که تشخیص اوتیسم تا قبل از دو سالگی صورت بگیرد در غیر این صورت، کودک امکان دریافت درمان های اولیه را از دست خواهد داد. پزشک با توجه به نوع رفتار کودک، تست DNA، حرکات، تعاملات اجتماعی و رشد کودک می تواند به نوع اختلال اوتیسم پی ببرد.
هنوز دلیل اصلی این بیماری مشخص نیست اما دانشمندان متوجه شده ان که موارد زیر احتمال ابتلا به بیماری اوتیسم را افزایش می دهند:
هیچ درمانی برای اوتیسم وجود ندارد، اما روش های درمانی می توانند به افراد کمک کنند تا احساس بهتری داشته باشند یا علائم بیماری را کاهش دهند. روش های درمانی مانند کاردرمانی، گفتار درمانی و فیزیوتراپی بسیار کارساز خواهند بود. تقریباً از هر ۵۴ کودک در ایالات متحده ۱ نفر مبتلا به اوتیسم مبتلا می شود. احتمال ابتلای پسران، چهار برابر بیشتر از دختران است.
کاردرمانگران به کودکان اوتیسمی یاد می دهند که یک تعامل و ارتباط اجتماعی صحیح با دیگران برقرار کرده و توان انجام امور روزمره خود را کسب کنند. این کار سبب می شود تا حس استقلال در کودک پرورش پیدا کند. کاردرمانگران با کمک والدین و سایر تیم پزشکی به هدف خود دست پیدا می کنند. کاردرمانگر به طور مستمر تمام حرکات کودک را مورد بررسی قرار داده تا متوجه شود وظایف به درستی انجام می پذیرد یا نه. در این بین، کاردرمانگر حتی ممکن است تمام حرکات کودک در طول روز را ضبط کرده و مواردی همچون پاسخ محرک های محیطی، پرخاشگری و عصبانیت، تعاملات کودک با اطرافیان و مهارت بازی کردن او را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
هدف کلی کار درمانی کمک به فرد اوتیسمی در بهبود کیفیت زندگی خود در خانه و مدرسه است. درمانگر به معرفی، حفظ و بهبود مهارت ها کمک کرده تا افراد اوتیسمی بتوانند تا حد امکان استقلال داشته باشند.
مرکز تخصصی توانبخشی نشاط البرز واقعدر منطقه فردیس کرج، اراعه خدمات فیزیوتراپیو کار درمانی برای بیماران مبتلا به عارضه اوتیسم همچنین متخصصین و مشاورین مجرب را فراهم اورده است، کاربران میتوانند روزانه از طریق پذیرش مرکز با ما در ارتباط بوده و اقدام به دریافت نوبت نماییند