سبک زندگی مدرن جهان امروز سبب شده تا کم تحرکی، چاقی، دیابت و… به شدت افزایش پیدا کند. در واقع چنین عواملی، زمینه ایجاد دردهای عضلانی و عصبی هستند که به مرور زمان توانایی های مار ا محدود می کند. یکی از این دردها مربوط به سیاتیک است. البته خود سیاتیک به یک بیماری خاص اشاره نمی کند! Sciatica بزرگترین عصب بدن است و هنگامی که تحت فشار قرار می گیرد، درد زیادی ایجاد می کند.
جالب است بدانید که احتمال بروز درد سیاتیک در مردان، سه برابر زنان است. گاهی اوقات، نوجوانان نیز این درد و فشار را تجربه می کنند اما اوج بیماری در سنین ۵۰ الی ۶۰ دیده می شود. برخی از افراد برای کنترل درد خود مجبورند که نحوه راه رفتن خود را تغییر دهند. به همین دلیل در طول زمان، راه رفتن آنتالژیک ایجاد خواهد شد. اگر تحت نظر پزشک متخصص یا فیزیوتراپ قرار نگیرید، شرایط شما بدتر خواهد شد.
سیاتیک بزرگترین عصب بدن انسان است که از قسمت تحتانی کمر منشاء می گیرد و از اندام های تحتانی تا پاشنه پا امتداد می یابد. این عصب بخش قابل توجهی از پوست و ماهیچه های ران، ساق پا و پا را عصب دهی می کند. جالب است بدانید که عصب Sciatica تقریبا دو سانتی متر ضخامت دارد! پس از خروج از مهره های تحتانی، فیبر های عصبی به هم نزدیک شده و یک عصب واحد را تشکیل می دهند. سیاتیک از شبکه لومبوساکرال مشتق شده است. در حقیقت نورون های مختلط (حسی و حرکتی) این عصب اکثر اعمال حرکتی را در اندام تحتانی کنترل می کنند و راه رفتن، دویدن، بالا رفتن، وزنه برداری و ایستادن را ممکن می سازند. سیاتیک سالم به خوبی در نزدیکی مبدا خود، توسط عضلات باسن محافظت می شود و نمی توان آن را لمس کرد.
معمولاً علائم به صورت یک طرفه هستند؛ به این معنی ک ممکن است تنها در یک پای خود، درد را احساس کنید. نشانه ها از قسمت پایین کمر یا باسن به سمت ران و پایین ساق پا منتشر می شود. همچنین ممکن است درد در طرفین ساق پا ایجاد گردد. حالت های سیاتیک دائمی نیست. احساس فشار ممکن است هنگام نشستن، ایستادن، خم شدن و چرخاندن ستون فقرات یا هنگام سرفه بدتر شود. از مهم ترین علائم سیاتیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
شاید از خود بپرسید که چه شباهتی میان درد سیاتیک و دیابت وجود دارد؟ اگر مبتلا به دیابت هستید، ممکن است دردی مشابه با سیاتیک را تجربه کنید، درحالی که این دو هیچ ارتباطی به یکدیگر ندارند! سیاتیک به دلیل تحت فشار قرار گرفتن اعصاب ایجاد می شود اما درد دیابت، به نوروپاتی محیطی مربوط است که منجر به سوزش، بیحسی و درد در یک یا هر دو پا خواهد شد. در این باره حتما با پزشک خود مشورت کنید.
درد این بیماری می تواند توسط طیفی از عوامل مختلف، از اضطراب عاطفی گرفته تا عادات غذایی، ایجاد شود. به طور کلی، استرس، افسردگی و احساسات منفی تاثیر فراوانی بر اعصاب خواهند داشت؛ زیرا در فشارهای روحی و روانی، برخی از اعصاب- به ویژه عصب سیاتیک– از اکسیژن محروم شده که در نهایت ضعف، درد پا و سوزن سوزن شدن ایجاد می گردد. عادات غذایی و وزن بیش از حد نیز می تواند بر ستون فقرات و به طور کلی کمر شما وارد کند. در نتیجه عصب سیاتیک تحت فشار قرار می گیرد. پوشیدن لباس تنگ، کفش پاشنه بلند، فتق دیسک کمر و… از دیگر عوامل دخیل در سیاتیک هستند. البته به عقیده برخی از پزشکان، دلایل دقیق درد سیاتیک همچنان مشخص نیستند!
همه ما بارها و بارها نام سیاتیک را شنیده ایم. حتما گمان می کنید که این بیماری، بسیار فراگیر است، در حالی که چنین موضوعی حقیقت ندارد! افراد کمی به درد Sciatica مبتلا می شوند. بهتر است بدانید که فتق دیسک کمر یکی از عوامل مهم ابتلا به این درد است، اما تنها در ۵% از مواقع، علائم سیاتیک ظاهر می شود!
اولین قدم معاینه فیزیکی است. ممکن است پزشک از شما بخواهد حرکت کنید یا روی پنجه پا راه بروید. البته، تصاویر و تست های مختلف دقت تاثیر را افزایش می دهند. عکس برداری با اشعه ایکس، ام آر آی، سی تی اسکن و الکترومیوگرافی از بهترین روش های تشخیص سیاتیک هستند.
پس از تشخیص، نوبت به درمان می رسد. سیاتیک خفیف با استراحت کردن در منزل درمان خواهد شد. اما در موارد حاد، از دارو و تمرین های فیزیوتراپی استفاده می کنند. فیزیوتراپی شامل تمرین های هوازی، کششی و تقویبی است که به انعطاف پذیری بدن شما کمک می کند و جزء اصلی درمان سیاتیک محسوب می شود.
فیزیوتراپی، مهم ترین قدم در درمان سیاتیک است. کلینیک فیزیوتراپی نشاط البرز، ارائه دهنده بهترین خدمات توانبخشی در سطح منطقه، در سریع ترین زمان ممکن به بهبود درد سیاتیک شما منم می کند.