ممکن است تفاوت طب فیزیکی و کایروپراکتیک برای شما هم سوال شده باشد. کلینیک نشاط البرز با بررسی همه جانبه این دو شاخه تخصصی، به تمامی سوالات شما پاسخ خواهد داد.
استفاده از شیوه های درمانی دستی و فیزیوتراپی در دنیای امروز بسیار رواج پیدا کرده است. این روش ها نسبت به دارودرمانی و جراحی های سنگین، عوارض کمتری از خود نشان می دهند. ممکن است نام کایروپراکتیک را برای شما آشنا باشد. کایروپراکتیک به درمان های دستی نیز معروف است. این روش به طور ویژه بر روی ستون فقرات تمرکز کرده و در راستای بهبود وضعیت آن حرکت می کند. کایروپراکتیک قدمت چندین ساله دارد. شاید از خود بپرسید که طب فیزیکی و کایروپراکتیک چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ در این مقاله به جزئیات کایروپراکتیک و تفاوت های آن با طب فیزیکی می پردازیم. تا انتها همراه ما باشید.
رشه کلمه کایروپراکتیک به ادبیات یونان باز می گردد. کلمه cheir به معنی دست و praktikos به معنی انجام دهنده می باشد. پس کلمه کایروپراکتیک به درمان های دستی اشاره می کند. کایروپراکتیک درمانی است که در آن یک متخصص به نام کایروپراکتور از دستان خود برای رفع مشکلات استخوان ها، ماهیچه ها و مفاصل استفاده می کند. این روش جزء درمان های اصلی نیست بلکه در گروه طب مکمل یا جایگزین (CAM) قرار دارد. متخصصین کایروپراکتیک با بهبود توانایی سیستم عصبی -عضلانی -اسکلتی، بر این باورند که تنظیم ستون فقرات و مفاصل، عملکرد سایر سیستم های بدن را بهبود می بخشد.
کایروپراکتیک به عنوان یک حرفه مستقل در سال ۱۸۹۵ پایه گذاری شد. اما داستان شروع کایروپراکتیک، اندکی متفاوت است. بنیان گذار این روش، دانیل دیوید پالمر نام دارد. او ادعا کرد که اصلاح وضعیت ستون فقرات سرایدار ناشنوای خود، در بازیابی حس شنوایی او تاثیر فراوانی داشته است . البته درمان دستی ستون فقرات در آن زمان ناشناخته نبود و پاملر هیچ گاه ادعا نکرد که اولین فرد ابداع کننده این روش است. با این حال، با کارهای پالمر علم کایروپراکتیک به مرور زمان پایه گذاری شد.
در نهایت، پالمر مدرسه کایروپراکتیک خود را تاسیس کرد. البته این روش ها سبب ایجاد تنش بین پزشکی آلوپاتیک (طب پزشکی مدرن) با کایروپراکتیک گردید. امروزه این اختلافات چندان پر رنگ نیست و متخصصین کایروپراکتیک، فیزیوتراپیست ها، پزشکان و سایر اعضای کادر درمان برای بهبودی تمامی بیماران در کنار یکدیگر تلاش می کنند.
اولین قدم در تشخیص بیماری، معاینه فیزیکی است. متخصصین کایروپراکتیک با بررسی وضعیت ستون فقرات و رفلکس های عضلانی، بیمار را معاینه می کنند. متخصصین این رشته برای تشخیص قطعی در ابتدا تصویربرداری x-ray را پیشنهاد داده، سپس برنامه درمانی را در اختیار شما قرار می دهند. در نتیجه به مرور زمان از پیشرفت بیماری جلوگیری خواهد شد. کایروپراکتور ها داروها تجویز نخواهند کرد. درمان اولیه یک متخصص کایروپراکتیک دستکاری ستون فقرات است. در این روش آن ها از دست یا برخی از ابزارهای پزشکی برای اعمال نیرو به مفصل در ستون فقرات استفاده کرده و مفصل را در جهت خاصی برای تراز بهتر حرکت می دهند. همچنین در راستای رسیدن به این هدف، از انواع تمرین های ورزشی، برنامه های غذایی، ریلکسیشن و… بهره می گیرند. استفاده از دستگاه های پیشرفته مانند آر اف، دی کامپرشن، فلکشن دیس ترک شن، آرترواس و… روند بهبودی شما را تسریع خواهد کرد.
طب فیزیکی و توانبخشی شاخه ای از پزشکی است که بر پیشگیری، تشخیص، درمان و توانبخشی اختلالات، به ویژه مشکلات اسکلتی عصبی -عضلانی، قلبی و ریوی تأکید می کند. این بیماری ها ممکن است موقت یا دائم باشد. طب فیزیکی در زمینه های پزشکی منحصر به فرد عمل می کند، زیرا حوزه تخصص آن عملکرد کل بدن بیمار است. در صورتی که در سایر رشته های تخصصی پزشکی، بر یک سیستم یا ارگان خاصی از بدن تمرکز می شود.
پزشکان شرایط استخوان ها، ماهیچه ها، مفاصل، مغز و سیستم عصبی را بررسی می کنند. پزشک متخصص با در نظر گرفتن جنبه های فیزیکی و روانی وضعیت بیمار، رویکردی جامع برای تشخیص بیمار در نظر می گیرد. درجه بالایی از تماس با بیمار و مراقبت طولانی مدت در این تخصص رایج است. هدف اولیه پزشک متخصص این است که از طریق توانبخشی جامع حداکثر بازسازی عملکرد جسمی، روانی، اجتماعی و حرفه ای را بدست آورد.
طب فیزیکی و کایروپراکتیک تا حدودی یکدیگر را پوشش می دهند. به هر حال شباهت ها و تفاوت های زیادی بین متخصصین طب فیزیکی و کایروپراکتیک وجود دارد. با وجود شباهت های بسیار زیاد که کاملا مشهود هستند، اما طب فیزیکی و کایروپراکتیک رویکرد های متفاوتی دارند و در راستای آن عمل می کنند. هیچ یک از روش های به کار رفته در این دو رشته بر یکدیگر ارجحیت ندارند، بلکه شما باید با تشخیص و نظر پزشک، به متخصص مربوطه مراجعه کنید.
طب فیزیکی، می تواند بر تمامی اندام و ارگان های بدن تمرکز کند. متخصصین طب فیزیکی با بهره گیری از تجربه و دانش متخصصین سایر رشته ها مانند جراحان ارتوپد، مغز و اعصاب، نورولوژیست ها، فیزیوتراپ ها، گفتار درمانگران و… به بیماران کمک کرده تا توانایی خود را بازیابی کنند. متخصص طب فیزیکی به طور خاص بر روی ناحیه آسیب دیده کار کرده و به شما کمک می کند تا قدرت، تحرک، دامنه حرکتی و حتی استقامت را بهبود ببخشید. در رشته کایروپراکتیک، افراد متخصص بر روی عملکرد ماهیچه های مخطط به ویژه در قسمت ستون مهره ها توجه ویژه ای دارند.
هدف متخصصین طب فیزیکی این است که با ارائه تمرین های ورزشی، طب سوزنی، ماساژ، تزریقات دیسک کمر، لیزردرمانی، دارو درمانی و… به بهبود درد بیمار کمک کنند، به طوری که در طول زمان، مجددا با آن رو به رو نشوند. در حالی که سایر بیماران از مراجعه به متخصص کایروپراکتیک راضی هستند، اما ممکن است پس از هفته ها، ماه ها یا سال ها دوباره درد را تجربه کنند. به همین دلیل، درمان های این روش معمولا کوتاه مدت خواهد بود. توجه داشته باشید که فارغ التحصیلین طب فیزیکی، دانش آموخته پزشکی هستند. در حال حاضر رشته کایروپراکتیک جزء رشته های تخصصی پزشکی در ایران محسوب نمی شود.
کایروپراتیک و طب فیزیکی تفاوت های گسترده ای دارند، اما هر دو آن ها در جهت ارتقای توانمندی شما حرکت می کنند. کلینیک نشاط البرز با ارائه ورزش های کایروپراکتیک و طب فیزیکی در کنار شماست تا بتوانید توانایی های خود را بازیابی کنید.