در این مطلب از کلینیک نشاط البرز به برسی بیماری بورسیت شانه، بورس های سروزی، انواع بورسیت و نشانه های آن، علائ، تشخیص و درمان بورسیت شانه توضیحاتی داده شده است
به نظر شما، کدام بافت در بدن، سبب ایجاد حرکت می شود؟ در قدم اول، بهتر است بدانیم که ماهیچه، منبعی قدرتمند برای تولید انرژی حرکتی است. ماهیچه های مختلفی در بدن وجود دارند اما ماهیچه اسکلتی، باعث می شود که به راحتی راه برویم، بدویم و حرکت کنیم. ماهیچه ها در این راه تنها نیستند. همکاری آن ها با تاندون، مفاصل، رباط و استخوان ها، نیروی حرکتی را ایجاد می کند. البته بورس های سروزی نیز بسیار حائز اهمیت هستند. در جریان برخی از اتفاقات، بورس ها آسیب می بینند و مشکلات حرکتی زیادی را پدید می آورند. یکی از آن ها، بورسیت شانه است. در این مقاله قصد داریم که به شرح جزئیات این حالت بپردازیم. با ما همراه باشید.
بورس های سروزی، همانند کیسه های کوچک هستند. این کیسه ها از جنس بافت همبند می باشند. بافت همبن از بافت های اصلی بدن محسوب شده که وظایف متععدی دارد. بورس های سروزی توسط غشای سینوویال پوشیده شده اند و در داخل آن ها، مایع سینوویال قرار دارد. شاید از خود بپرسید که غشای سینوویال چیست؟ در این غشا نیز، بافت همبند دخالت دارد. بخش درونی کپسول مفصلی توسط پرده ای از جنس بافت همبند پوشیده شده است. به این قسمت غشای سینوویال می گویند.
از جمله وظایف این غشا می توان به ترشح مایع سینوویال به داخل فضای مفصلی اشاره کرد. این مایع باعث لغزنده شدن سطوح مفصلی می شود. بوری ها معمولا در ریر تاندون ها و عضلات، قرار دارند. البته در میان عضلات نیز مشاهده شده اند. توجه داشته باشید که بورس ها می توانند با مفاصل در ارتباط باشند. در برخی از قسمت ها، بورس ها بین بین پوست و برجستگی های استخوانی قرار گرفته اند. وظیفه اصلی بورس ها، کاهش اصطکاک می باشد.
بورسیت شانه به نام بورسیت ساب آکرومیال نیز شناخته می شود. به طور کلی، بورسیت به معنی التهاب و تورم بورس است. بورس شانه، بین برآمدگی استخوانی به نام آکرومیون و روتاتور کاف قرار دارد. بورسیت معمولا به علت استفاده بیش از حد یا بیماری هایی مانند روماتوئید یا استئوآرتریت ایجاد می شود.این التهاب، باعث رشد بیش از حد بورس خواهد شد. در این صورت، فضای کمتری در مفصل شانه برای عضلات و تاندون ها باقی می ماند.
این حالت، منجر به درد حرکتی می شود. این حالت ممکن است برای همه افراد اتفاق بیفتد، اما احتمال بروز بورسیت شانه در ورزشکاران، کشاورزان، نجاران، باغداران و… بیشتر است. افراد مسن نیز مستعد ابتلا به بورسیت شانه هستند زیرا با افزایش سن، ساختار های بدن ضعیف می شوند.
شیوع بورسیت در افراد بالای ۳۰ سال بیشتر است. تحقیقات نشان داده که زنان بیشتر از مردان به بورسیت مبتلا می شوند. مهم ترین نشانه این بیماری، درد و تورم است که با فعالیت و بلند کردن دست، بیشتر خواهد شد. از مهم ترین علائم و نشانه های بیماری بورسیت شانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
فشار بیش از حد بر روی مفصل شانه، انجام حرکات تکراری و استفاده مکرر مهم ترین دلیل التهاب بورسیت است. البته تصادفات و برخی از ضربه ها نیز می توانند سبب ایجاد بورسیت شوند. برخی از ورزشکاران مانند تنیس بازان به دلیل استفاده بیش از حد از دست، بیشتر به این بیماری مبتلا می شوند. این بیماری در بافندگان، نقاشان، موزیسین ها و نجاران نیز شایع است. در بررسی این بیماری، سایر شرایط پزشکی مانند بیماری های روماتیسمی زمینه ای هم در نظر گرفته می شوند. به طور کلی، عوامل پر خطر و دلایل بورسیت شانه در موارد زیر خلاصه می شوند:
پزشکان معمولا با مشاهده علائم تورم، حساسیت به لمس و درد هنگام حرکت، به بورسیت شک می کنند. البته می توان بورسیت را با استفاده از مشاهدات و معاینات فیزیکی تشخیص داد. ولی برای تایید بورسیت، بهتر است که از شیوه های مختلفی بهره گرفت. به طور مثال اگر تشخیص با انجام معاینات فیزیکی به صورت دقیق صورت نگرفت، پزشک تصویربرداری MRI را پیشنهاد می کند. همچنین برای تشخیص عفونت، معمولا از بورس ملتهب شده در مرحله ای به نام Aspiration نمونه برداری خواهند کرد. از دیگر مراحل مهم تشخیص بورسیت می توان به آزمایش خون اشاره کرد.
درمان بورسیت شانه معمولا با روش های جراحی و غیر جراحی انجام می شود. اگر بدن به روش های غیر تهاجمی پاسخ مناسبی نشان نداد، در نهایت مجبور به استفاده از شیوه جراحی هستیم. شیوه های درمان غیرجراحی متعددی وجود دارد که مهم ترین آن ها RICE است. تعجب نکنید! این عبارت در زبان انگلیسی به معنی برنج است. اما در اینجا، اختصار چهار کلمه Rest (استراحت کردن)، Ice (یخ)، Compression (فشرده کردن) و Elevation (بالا نگه داشتن در ارتفاع) می باشد.
استفاده از انتی بیوتیک ها در بورسیت عفونی، موثر خواهد بود. داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا آسپرین می تواند به کاهش تورم و ناراحتی در شانه کمک کند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)نیز در این حالت مورد استفاده قرار می گیرند. تمرینات فیزیوتراپی در درمان این بیماری بسیار موثر هستند. پزشک ممکن است فیزیوتراپی را برای کشش یا تقویت عضلات شانه و بهبود وضعیت بدن تجویز کند، در این صورت بورسیت و تاندونیت به مرور زمان درمان خواهند شد. از دیگر روش های درمانی بورسیت می توان به تزریق کورتیکواستروئیدها اشاره کرد. کورتیکواستروئید ترکیبی از داروهای بی حسی موضعی و داروهای ضد التهابی قوی هستند. این داروا بلافاصله درد و التهاب شما را کاهش می دهند.