آرتروز گردن
در این مطلب از کلینیک نشاط البرز به برسی بیماری آرتروز گردن، روش های درمانی، تشخیص و جراحی آرتروز گردن و راهکار های کاهش درد میپردازیم
آرتروز گردن
آرتروز گردن که با درد در ناحیه گردن و هنگام چرخاندن سر خود را نشان می دهد، بیماری نسبتا شایعی است که شامل تغییراتی است که با گذشت زمان یا به دلیل آسیب دیدگی اتفاق می افتد. اين عارضه با گذشت زمان منجر به رشد غيرطبيعي زائدههاي استخواني در ناحيه گردن و در نتيجه، فشرده شدن ريشههاي اعصاب يا نخاع گردني می شود. اغلب در سنین بالای ۶۰ سال بروز می نماید. اما افرادی که اضافه وزن دارند و کساني که سابقه مصدوميت شديد از ناحيه ستون فقرات گردني، پارگي يا بيرونزدگي ديسکهاي بينمهرهاي يا پوکي استخوان دارند، بيشتراز سایر افراد در معرض ابتلاء به آرتروز گردن هستند. افرادی که به طور مرتب اجسام سنگین را بلند میکنند در درازمدت ممکن است به آرتروز گردن مبتلا شوند.
علائم آرتروز در گردن
علائم آرتروز گردن در افراد، متفاوت است اما معمولا درد و سفتی در گردن است که این درد می تواند خفیف یا شدید باشد.فرد با انجام فعالیتهایی که در آن گردن به مدت طولانی در یک وضعیت قرار می گیرد مثل مطالعه ، رانندگی، قالی بافی و… احساس درد در ناحیه گردن دارد.گردن درد خفیف معمولا با استراحت یا دراز کشیدن تسکین پیدا می کند.سردرد، اسپاسم عضلات در گردن و شانه ها، سر و صدا هنگام چرخاندن گردن، مشکل در راه رفتن، ضعف در دست یا پا،گردن درد هنگام حمل بار از دیگر علائم آرتروز گردن می باشد که ممکن است برخی از آنها در فرد بروز کند.
آرتروز گردن اگر فشار بر روی نخاع وجود داشته باشد می تواند ناتوان کننده باشد ، که در نهایت موجب از دست دادن قدرت ، هماهنگی و تعادل می شود.
تشخیص آرتروز گردن
در صورت بروز علائم آرتروز گردن، جهت تشخیص و درمان این بیماری، باید به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمود.او ابتدا به معاینه گردن و چگونگی حرکت آن و همچنین طرز راه رفتن بیمار می پردازد، او با بررسی عکس رادیولوژی گردن، سی تی اسکن، ام آر آی، میلوگرافی، الکترومیلوگرافی، یکی از روش های درمان را انتخاب می کند.اگر آرتروز گردن خفیف باشد با درمان خانگی، ورزش، دارودرمانی یا فیزیوتراپی درمان می یابد ، اما در موارد شدید گزینه جراحی را جهت درمان انتخاب می کند.
درمان آرتروز گردن
آرتروز گردن دراغلب موارد، بدون جراحی درمان می یابد. دارو درمانی نیز برای این بیماری وجود دارد که براساس تشخیص پزشک و نوع بیماری تجویز می شود. این روشهای درمان عبارتند از: درمان خانگی، دارو درمانی، گردنبند های طبی نرم، فیزیوتراپی، ورزش و حرکت های اصلاحی، تزریق در مفصل، روش PRP، ازن تراپی، لیزر درمانی آرتروز گردن
درمان خانگی آرتروز گردن
تحرک
در هنگام شروع درد، ممکن است احساس کنید تمایلی به حرکت ندارید. اما حرکت ندادن گردن سبب سفتی عضلات در ناحیه گردن شده و موجب تشدید درد می شود.
تغییر الگوی زندگی در آرتروز
با گذشت زمان و افزایش سن، زمانی که مفصل ها به تحلیل رفته و ساییده می شوند و نمیتوان جلوی پیر شدن را گرفت، اما می توان با تغییر ساده در سبک زندگی ، روند پیشرفت بیماری را کاهش داده یا درد را تسکین داد . اقداماتی نظیر صحیح خوابیدن، استفاده از هدست هنگام مکالمه، ترک سیگار می تواند در بهبود آرتروز موثر باشد. در هنگام تماشای مانیتور، گردن را در وضعیت صحیح قرار دهید بطوریکه چشم در راستای صفحه نمایش باشد و گردن در وضعیت ثابت قرار گیرد.
گرما و سرما درمانی آرتروز گردن
استفاده از کیسه آب گرم سبب افزایش گردش خون شده و التهاب و درد را کاهش می دهد.کیسه آب جوش یا آب سرد را به مدت ۱۵ دقیقه در روز بر روی محل درد بگذارید.
دارو درمانی آرتروز گردن
پزشک در مرحله اول درمان، جهت رفع درد و التهاب از داروهای مختلف استفاده میکند. داروهای ضدالتهاب و مسکن در زمان بروز درد، نظیر استامینوفن، ایبوپروفن و ناپروکسن برای کاهش درد و تورم تجویز میشوند. اسپاسم دردناک عضلانی را میتوان با استفاده از داروهای شل کنندههای عضلانی نظیر کاریزوپرودول یا سایکلوبنزاپرین درمان کرد.اگر نسبت به مصرف داروهای ضد التهاب حساسیت دارید حتما پزشک را در جریان بگذارید.
گردنبند های طبی نرم برای ارتروز گردن
گردن بند ها، با محدود سازی حرکات گردن، اجازه ی استراحت به عضلات آن را می دهد. استفاده ازاین گردن بند باید کوتاه مدت باشد، زیرا در دراز مدت می تواند سبب تضعیف عضلات گردن شود.
فیزیوتراپی ارتروز گردن
جهت درمان درد شدید و مزمن گردن، درمان اسپاسم عضله ها، آهسته کردن سرعت پیشرفت بیماری، بهبود حرکت های گردن، بهبود الگوی خواب، کمک به حفظ سطح فعالیت های عادی استفاده می شود. با توجه به شدت درد، مدت درمان متفاوت است ولی به طور معمول ۶ تا ۸ هفته و در هر هفته ۲ تا ۳ جلسه برنامه ریزی می شود.
ورزش و حرکت های اصلاحی آرتروز گردن
معمولا ورزش و حرت های اصلاحی به بیمار تجویز می شود. تمرین های حرکتی اولیه و میانی می بایست سه بار در روز انجام شوند در حالی که تمرین های پیشرفته فقط دو بار در روز تکرار می شوند.فیزیوتراپ در این رابطه نحوه صحیح شروع این حرکت ها از پیشرفت تدریجی به سطح میانی و پیشرفته آموزش می دهد.
تزریق در مفصل برای درمان آرتروز گردن
استفاده از این گزینه جهت درمان، از تهاجم کمتری نسبت به انجام عمل جراحی برخوردار است. تزریق استروئید فقط پس از انجام معاینه کامل جسمانی می شود.اکثر بیماران پس از تزریق استروئید شاهد کاهش موقت درد خود خواهند بود.
روش پی آر پی در درمان آرتروز گردن
در این گزینه، جهت درمان آرتروز گردن و مفاصل ، ابتدا پزشک یک نمونه خون از بیمار میگیرد و در دستگاهی به نام سانتریفوژ قرار میدهد. این دستگاه پلاکت و پلاسمای خون را جداسازی میکند. سپس پلاکت و پلاسما مجدداً به مفاصل فرد درگیر تزریق می شود.
ازن تراپی در درمان آرتروز گردن
بافتهای آسیب دیده بدن برای بهبودی و بازسازی به جریان خون نیاز دارند، با افزایش گردش خون، ویتامین, مواد معدنی و اکسیژن به بافت های آسیب دیده می رسد، در صورت عدم تغذیه بافت ها ، میزان اسید لاکتیک افزایش یافته و در نهایت منجر به ایجاد درد می شود. در این روش ، اکسیژن در قالب ازن تزریق میشود. علاوه بر اوزون، داروهای ضد التهابی و همچنین ویتامینها به بافت آسیب دیده تزریق میشود و موجب تسکین و درمان درد در این نواحی میشود.
لیزر درمانی آرتروز گردن
لیزر درمانی با لیزر پرتوان یکی از موثرترین و کارآمدترین روشهای درمان می باشد که بدون وارد کردن آسیب یا داشتن کوچکترین عارضه ای، به خوبی آسیبها را درمان میکند. لیزر قابلیت نفوذ خوبی به درون بافت بدن دارد و با انرژی فوق العاده بالا میتواند نفوذ خوبی داشته باشد. پس از جذب لیزر انرژی آن در بدن آزاد میشود و سلول ها میتوانند این انرژی را برای استارت فرآیند ترمیم و بهبود بکار بگیرند.
جراحی ارتروز گردن
زمانی که درمان های بدون جراحی اشاره شده در متن به درمان بیماری کمک نکند، جراح و متخصص مغز و اعصاب تصمیم به انجام جراحی می گیرد. انتخاب روش جراحی با توجه به مشکل بیمار صورت می گیرد و به دو روش جراحی لامینکتومی ستون فقرات و جراحی فیوژن ستون فقرات انجام می گیرد.
در پایان باید گفت تشخیص و بهبود زودهنگام آرتروز گردن سبب می شود تا معالجه با استفاده از روش های غیر تهاجمی صورت گیرد و کار به جراحی نکشد.
درمان آرتروز گردن در فردیس کرج
مرکز درمانی نشاط البرز واقع در فردیس کرج، با تمام امکانات درمانی، متخصصین مجرب توانبخشی، روش های بروز درمانی مانند کاردرمانی، فیزیوتراپی، انواع تزریق های مفصلی و … در خدمت هم محلی های عزیز میباشد ، بیماران و کاربران سایت نشاط البرز میتوانند از طریق بخش پذیرش مرکز اقدام به دریافت نوبت کنند.