آرتروز زانو
در این مطلب از کلینیک درمانی نشاط البرز به برسی بیماری آرتروز زانو، روش های درمانی مرکز برای این بیماری، روش های تشخیص و بهبود علایم ناشی از این بیماری پرداخته ایم
آرتروز زانو
زانو و مفاصل آن، یکی از پیچیده ترین ساختارهای بدن هستند. این قسمت از بدن برای حرکت بسیار حیاتی بوده و به دلیل حساسیت بالا، آسیب پذیر نیز هست. حرکت، خم شدن و راه رفتن، عملا بدون وجود زانو امکان پذیر نیست. در برخی از مواقع ممکن است به دلیل انجام حرکات نامناسب و فشار بیش از حد به زانو، حس درد در زانو ایجاد شود. یکی از شایعه ترین دلایل این دردها، آرتروز زانو است. حتما با کلمه آرتروز آشنا هستید. آرتروز یکی از اصلی ترین بیماری مفاصل است که با افزایش سن، تشدید پیدا می کند. آرتروز زانو می تواند صدمات جبران ناپذیری به حرکت فرد مبتلا وارد کند. در ادامه مقاله به بیان جزئیات این بیماری در زانو می پردازیم. با ما همراه باشید.
آرتروز چیست؟
آرتروز سبب التهاب یک یا چند مفصل می شود. درد، تورم و سفتی از مهم ترین علائم آرتروز است. هر مفصلی در بدن ممکن است تحت تأثیر بیماری قرار گیرد، اما این امر در زانو شایع تر است. در واقع، آرتروز یک بیماری واحد نیست، بلکه به بیماری و دردهای مفصلی اشاره می کند. بیش از ۱۰۰ نوع آرتروز آن وجود دارد. افراد در هر سن، جنس و نژاد می توانند به آرتروز مبتلا شوند. جالب است بدانید که این بیماری مهمترین علت معلولیت در آمریکا است. این بیماری بیشتر در بین خانم ها دیده شده و معمولا با افزایش سن اتفاق می افتد. آرتروز می تواند باعث تغییرات دائمی مفصل شود. اغلب آسیب ها فقط در اشعه ایکس دیده می شود. برخی از انواع آرتروز، قلب، چشم ها، ریه ها، کلیه ها و پوست را تحت تأثیر قرار می دهند. علائم مشترک مفصلی آرتروز شامل تورم، درد، سفتی و کاهش دامنه حرکت است. علائم می توانند خفیف، متوسط یا شدید باشند. ممکن است وضعیت بیماری پیشرفت کرده، تا حدودی بهبود یابد و یا ثابت بماند. آرتروز شدید می تواند انجام فعالیت های روزمره و راه رفتن را دشوار کند.
انواع مختلف آرتروز در زانو
- Osteoarthritis: متداول ترین نوع آرتروز مبتلا زانو، osteoarthritis است. این نوع از بیماری هنگامی رخ می دهد که غضروف مفصلی از بین می رود. در زانو، غضروف مفصلی قسمت فوقانی استخوان درشت نی، پایین استخوان ران (استخوان ران) و پشت کشکک را می پوشاند. در مراحل اولیهosteoarthritis زانو ، هنگام انجام فعالیت های خاص مانند آهسته دویدن ، درد احساس می شود. آرتریت پس از سانحه نوعی osteoarthritis است که سبب ساییدگی غضروف مفصل می شود. آرتروز پس از سانحه ممکن است تا سالها بعد از آسیب دیدگی علامتی نداشته باشد.
- Rheumatoid Arthritis: درد زانو می تواند ناشی از بیماری خود ایمنی به نام آرتریت روماتوئید باشد. RA سبب التهاب مفصلی شده که باعث می شود زانو متورم، سفت، گرم و دردناک به نظر برسد. با گذشت زمان، RA درمان نشده می تواند باعث آسیب دائمی مفصل زانو شود. آرتریت روماتوئید اغلب به طور متقارن مفاصل را تحت تأثیر قرار می دهد، بنابراین اگر یک زانو آسیب ببیند، زانوی دیگر نیز تحت تأثیر قرار می گیرد. علائم در مچ دست هم شایع است. از علائم دیگر این بیماری می توان به خستگی اشاره کرد.
- Psoriatic Arthritis: مانند آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریازیس نیز یک بیماری خود ایمنی محسوب می شود. وقتی زانو تحت تأثیر آرتریت پسوریازیس قرار گیرد، ممکن است در زانو احساس درد، سفتی، تورم و حساسیت ایجاد شود. سایر مفاصل اغلب تحت تأثیر این نوع از آرتروز قرار می گیرند، به ویژه مفاصل انگشتان دست و پا. سایر علائم شایع شامل خستگی و درد چشم می باشد.
- نقرس: نقرس یک آرتروز التهابی است که می تواند باعث تجمع بلورهای اسید اوریک (بلورهای مونو سدیم اورات) در مفصل زانو شود. این کریستال های سوزنی مانند میکروسکوپی در بافت نرم مفصل زانو جمع شده و باعث دردی آزار دهنده و همچنین تورم، قرمزی و گرما می شوند.
علائم آرتروز زانو چیست؟
علائم آرتروز با توجه به نوع بیماری و وضعیت جسمانی، متفاوت خواهد بود. ممکن است علائم به صورت ناگهانی یا تدریجی آغاز شوند. اقدامات درمانی به موقع سبب می شود تا علائم و شدت بیماری شما پیشرفت نکند. از مهم ترین علائم بیماری آرتروز زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد درد شدید به هنگام فعالیت
- سفتی مفاصل
- تورم مفصل
- تغییر شکل مفصل
- حساسیت زانو
- دامنه حرکتی محدود
دلایل ابتلا به آرتروز زانو چیست؟
- افزایش سن زیرا مفصل با گذشت زمان فرسوده شده و کارایی خود را از دست می دهد.
- آرتروز در زنان بنابه دلایلی شایع بوده و شدت بیشتری دارد.
- سابقه آرتروز ارثی در خواهر و برادر یا والدین
- جراحی قبلی زانو که در آن غضروف آسیب دیده برداشته شده است
- مشاغل طاقت فرسا و سخت احتمال ابتلا به آرتروز را افزایش می دهند.
- بالا بودن وزن که سبب افزایش فشار به زانو خواهد شد.
تشخیص آرتروز به چه صورت انجام می شود؟
پزشکان آرتروز زانو را از طریق معاینه فیزیکی، تصویربرداری و آزمایش تشخیص می دهند. در ابتدا، یک پزشک سابقه پزشکی فرد را بررسی می کند. در مرحله بعدی ، آنها زانو را با نگاه کردن و لمس کردن معاینه کرده و از فرد می خواهند که بایستد یا راه برود. پزشک علائم احتمالی آرتروز و آسیب در اطراف زانو و جاهای دیگر را جستجو می کند، زیرا برخی از انواع آرتروز اغلب مناطق دیگر بدن را تحت تأثیر قرار می دهد. یک پزشک همچنین از تصویربرداری اشعه ایکس، سی تی اسکن و MRI برای یافتن تغییرات در مفصل زانو استفاده می کند. تست های آزمایشگاهی برای فاکتور روماتوئید- آنتی بادی که اغلب در افراد مبتلا به RA اتفاق می افتد- می تواند به تشخیص RA کمک کند. آزمایش اوریک اسید می تواند به تشخیص آرتروز نقرس کمک کند.
آرتروز زانو چگونه درمان می شود؟
پزشکان اغلب علائم اولیه آرتروز را با تمرین در منزل درمان می کنند. با گذشت زمان، ممکن است فرد نیاز به دارو یا جراحی قوی تری داشته باشد.
- درمان های خانگی
- کاهش وزن در صورت نیاز
- پوشیدن زانوبند یا بستن پارچه به دور زانو
- مصرف داروهای مسکن ، مانند استامینوفن (تایلنول) یا داروی ضد التهاب غیر استروئیدی، مانند ایبوپروفن.
- استفاده از تمرینات فیزیوتراپی برای تقویت عضلات اطراف مفصل و بهبود انعطاف پذیری
- استفاده از گرما یا یخ برای کاهش التهاب
- درمان دارویی: اگر گزینه های خانگی موثر واقع نشوند و علائم بدتر شوند، ممکن است فرد نیاز به درمان پزشکی داشته باشد.
- دولوکستین دارویی ضد افسردگی است که ممکن است به درد مزمن کمک کند.
- کپسایسین که از فلفل های چیلی سرچشمه می گیرد ، در برخی کرم ها و پمادهای موضعی وجود دارد.
- ریزدرونات (اکتونل) درمانی برای پوکی استخوان است ، اما ممکن است به حفظ غضروف کمک کند.
- همه این داروها تقریبا عوارض جانبی دارند. فرد باید با پزشک خود صحبت کند که کدام یک برای شرایط خود مناسب است.
- هنگام استفاده از کرم های کپسایسین ممکن است آنها قرمزی و درد ایجاد شود. در صورت ابتلا به بیماری دیگر ، افراد نباید از آنها استفاده کنند.
چه زمانی نیاز به عمل جراحی داریم؟
جراحی زانو به طور معمول آخرین گزینه برای درمان آرتروز زانو است.
- پیوند غضروف: پزشک ممکن است غضروف را از ناحیه دیگری از بدن گرفته و آن را در اطراف استخوان های زانو پیوند بزند.
- تعویض کامل یا جزئی زانو: جراح مفصل آسیب دیده زانو را برداشته و مفصل فلزی یا پلاستیکی را جایگزین کرده که مانند مفصل زانوی اصلی عمل می کند.
- آرتروسکوپی: جراح ابزارهای کوچکی را به زانو وارد کرده تا مناطق مستعد آسیب را شناسایی کند. در عین حال ، آنها می توانند قطعات استخوان آسیب دیده از زانو را از بین ببرند و از زانو خارج کنند.
درمان آرتروز زانو در فردیس کرج
درمانگاه تخصصی نشاط البرز در فردیس کرج، با روش های نوین درمانی، فیزیوتراپی، تزریق درمانی، مگنت تراپی و … به درمان بیماران دچار عارضه آرتروز زانو پرداخته است. بیماران محترم میتوانند از طریق بخش پذیرش مرکز با ما در ارتباط بوده و اقدام به دریافت نوبت نمایند