گفتار درمانی
در این مطلب از کلینیک نشاط البرز به برسی روش درمانی گفتار درمانی، گفتار درمانی کودکان و بزرگ سالان، نحوه انجام کار درمانی و نقش والدین در گفتار درمانی میپردازیم.
گفتار درمانی
صحبت کردن، یکی از مهمترین راه های برقراری ارتباط با دیگران است. برای بیان احساسات، افکار، عقاید و تعامل با اطرافیان، صحبت کردن بهترین گزینه پیش روی ماست. اما در جریان برخی از آسیب دیدگی ها، اضطراب، تصادف و بیماری های روحی و ذهنی، قدرت تکلم ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرد. یکی از روش های تقویت گفتار در چنین مواقعی، استفاده از روش های گفتاردرمانی است که در نوع خود، بسیار مثمر ثمر خواهد بود. البته فعالیت ذکر شده تنها بخش کوچکی از حیطه فعالیت گفتار درمانگرهای عزیز است. در ادامه مقاله بیشتر به جزئیات رشته گفتار درمانی می پردازیم. با ما همراه باشید.(نقش والدین در گفتار درمانی)
گفتار درمانی چیست؟
گفتار درمانی، یکی از بهترین روشهایی است که میتواند به بهبود مهارت های ارتباطی و کلامی کمک کند. شاید تصور کنید که جلسات گفتار درمانی، تنها مختص کودکانی است که دچار اختلالات کلامی هستند، اما گفتار درمانی میتواند برای تمامی گروه سنین اجرا شود. متخصصینی که دوره های آموزشی گفتار درمانی را طی کرده اند، آسیب شناس گفتاری یا SLP نام دارند. آسیب شناس گفتاری یا گفتار درمانگر با شناسایی نوع اختلال فرد و بررسی ریشه مشکل، به ارائه تمرینهای مختلف می پردازد تا بتواند مهارت گفتاری فرد را بازگرداند.
گفتار درمانگر کیست؟
آسیب شناس گفتاری یا گفتار درمانگر، متخصصی است که مشکلات ارتباطاتی و بلعی افراد را شناسایی و رفع می کند. این متخصصین هم با کودک و هم بزرگسالان در کلینیک ها، مدارس و بیمارستان ها در ارتباط اند. گفتار درمانگر با ارزیابی و بررسی مشکلات گفتاری و بلعی، یک برنامه مناسب جهت بهبود فرآیند های ارتباطی تنظیم کرده و تا انتهای اجرای آن، همراه بیمار خواهد بود. این عزیزان می توانند در مراکز مختلفی مشغول به کار شوند که عمده آن به شرح زیر است:
- بیمارستان
- مطب
- مهد کودک، مدارس و دانشگاه ها
- کلینیک های خصوصی
- خانه سالمندان
- مراکز توانبخشی
- پروژه های تحقیقاتی
گفتار درمانگر چه کمکی به ما میکند؟
- کاهش زمان تأخیر در گفتار و اختلالات شامل بیان، صدا و اختلالات گفتاری حرکتی.
- کنترل لکنت زبان
- بررسی علل اختلالات صدا و تشدید صدا و درمان آن.
- تقویت ماهیچه صورت برای مشکلات بلع و تغذیه در بزرگسالان، کودکان و نوزادان.
- مهارت های سواد آموزی مثل واج شناسی، درک مطلب و نوشتن.
- کنترل اختلالات ارتباطی و بلع مربوط به طور مثال اختلالات شنوایی، آسیب مغزی، زوال عقل، مشکلات ذهنی، ژنتیکی یا عصبی
- افزایش مهارتهای اجتماعی
- افزایش روحیه اعتماد به نفس
در طول جلسه گفتار درمانی کودکان، چه اتفاقی میافتد؟
تعداد افراد شرکت کننده در جلسه گفتاردرمانی کودک شما، وابسته به اختلال آن است. ممکن است در یک جلسه خصوصی و یا یک گروه کوچک چند نفره انجام پذیرد. همچنین، تمرین های ارائه شده نیز با توجه به سن و نوع مشکل، با سایر افراد متفاوت خواهد بود. در طول جلسه گفتار درمانی کودکان، از تصاویر، اشیا و اسباب بازی های مختلف برای تحریک رشد زبان استفاده میکنند. همچنین در هنگام بازی با کودک، از صداها و هجاهای مختلف بهره میگیرند تا کودک با آن ها آشنا شود. انواعی از تمرینات خانگی و تکلیف ویژه اعضای خانواده و خود کودک هم روند یادگیری و تقویت زبان را بهتر و سریعتر خواهد کرد.
در طول جلسه گفتار درمانی بزرگسالان، چه اتفاقی میافتد؟
تمرینات گفتار درمانی برای بزرگسالان نیز با توجه به سن، نوع بیماری یا اختلال و اندام درگیر شونده متفاوت خواهد بود. به طور مثال در جریان برخی از بیماری ها مثل پارکینسون، قدرت تکلم و بلع فرد کاهش پیدا می کند که با جلسات گفتار درمانی، تا حد زیادی بهبود پیدا می کند. تمرینات مختلفی برای بزرگسالان در نظر گرفته شده که اهداف وسیعی مانند افزایش توان حل مسئله، قدرت یادگیری و افزایش حافظه، تاکتیک های مکالمه برای بهبود ارتباطات اجتماعی و تقویت عضلات دهان را در بر می گیرد. علاوه بر جلسات حضوری، با استفاده از کارت ها، فلش کارت، کتاب و اسباب بازیهای مختلف، طبق برنامه متخصص گفتار درمانگر میتوانید جلسات را در خانه نیز پیش ببرید.
مدت زمان استفاده از جلسات گفتاردرمانی چه قدر است؟
فاکتورهای متعددی مثل سن، نوع و شدت اختلال گفتاری، اندام درگیر شونده و نوع بیماری در طول و تعداد جلسات گفتار درمانی دخیل هستند. برخی از اختلالات از دوران کودکی شروع شده و با افزایش سن بهبود پیدا می کند. در حالی که برخی دیگر از بزرگسالی شروع شده و به مراقبت بیشتری نیاز خواهد داشت. نقش والدین در گفتار درمانی بسیار مهم و پر رنگ خواهد بود.
ایا گفتاردرمانی، موثر است؟
احتمال موفقیت پروسه گفتار درمانی به عوامل مختلفی همانند سن و نوع اختلال وابسته است. اما مسلما تاثیر بیشتری نسبت به قبل از شروع جلسات خواهد گذاشت. همچنین، نتایج تحقیقات نشان داده که میزان موفقیت گفتاردرمانی در کودکانی که به طور مرتب جلسات درمانی خود را پیگیری میکنند، بسیار بیشتر است.
چه زمانی به گفتاردرمانی نیاز خواهیم داشت؟
- اختلالات رزونانس: اختلال رزونانس وقتی ایجاد میشود که مسدود شدن جریان منظم هوا در حفره های بینی یا دهان، ارتعاشات ناشی از کیفیت صدا را تحت تاثیر قرار دهد.
- اختلالات شنوایی که کودک، دیر به محرک های صوتی پاسخ نشان می دهد.
- شکاف لب یا شکاف کام که یک نقس مادرزادی محسوب شده و مهارت ساخت کلمه کودک را تحت تاثیر قرار میدهد.
- اختلالات تغذیه و بلع
- مشکلات تنفسی
- گرفتگی صدا
- بیماری اوتیسم، که مهارت گفتاری و ارتباطی کودک را تحلیل می کند.
- ضعف شدید عضلات صورت
- مشکلات روان شناختی و یا افزایش مدت زمان پاسخ به محرک های محیطی
نقش والدین کودک در روند گفتار درمانی
پدر و مادر کودک، نقش بسیار کلیدی در روند درمان فرزند خود ایفا میکنند. لطفا در صورت مشاهده هرگونه اختلال گفتاری و روانی در کودک و یا بزرگسال، بلافاصله به یک روانشناس یا گفتار درمانگر مراجعه کرده و از تحقیر و مسخره کردن او بپرهیزید. این کار، اعتماد به نفس کودک شما را به کلی از بین میرود که ترمیم آن بسیار زمان بر و مشکل خواهد بود. از متخصصین گفتار درمانی درباره روند درمان، تمرینهای خانگی و برنامه کلی ارائه شده سوال بپرسید؛ زیرا تنها اوست که از وضعیت بیمار شما به طور دقیق آگاه است. در صورت همراهی با کودک و یا حتی بزرگسال، روند درمان بسیار سریع تر پیش خواهد رفت.
گفتار درمانی در فردیس کرج
گروه تخصصی نشاط البرز واقع در منطقه فردیس کرج، درمان بیماران دچار عارضه های ذکر شده در ابتدای مطلب با راهکار ها و نیرو های متخصص در عرصه گفتار درمانی، روان شناختی و پزشکان متخصص در حوزه های مختلف پزشکی در مناطق کرج و فردیس تهران، کاربران و بیماران محترم میتوانند با ارتباط با بخش پذیرش مرکز به اخذ مشاوره و نوبت اقدام نمایند
لینک پر بازدید