کاردرمانی چیست
کاردرمانی
کاردرمانی یکی از شاخه های علوم پزشکی است که با تاثیر گذاشتن بر روح و روان و جسم بیمار ، عملکرد وی را تحت الشعاع قرار می دهد. کاردرمانگر با استفاده از روش های درمان مناسب، به درمان اختلالات و ضعف های مراجع می پردازد بطوریکه فرد را در انجام امور روزمره توانمند کرده و سبب می شود وی فعالیت های خویش را به طور مستقل انجام دهد. پس در واقع هدف نهایی کاردرمانی، رساندن مراجع به سطحی از توانایی در انجام امورفردی و اجتماعی و استقلال یابی اوست و همچنین کاردرمانی تنها مخصوص به بزرگسالان نیست بلکه کاردرمانی در کودکان نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
چه کسانی باید خدمات کاردرمانی دریافت کنند؟
کسانی که دچار بیماری، ضایعه، اختلال، عارضه، نقص های مادرزادی، ناتوانی جسمی، کم توانی ذهنی، محدودیت فعالیت، هستند ارائه داده میشود.
بطور خلاصه تمامی افرادی که دارای نقیصه یا اختلال روحی و جسمی هستند باید تحت درمان قرار گیرند تا به استقلال در عملکردهای مورد نظر برسند. طیف وسیعی از افراد می توانند این خدمات را دریافت کنند به عنوان مثال فردی که در اثر یک صدمه، یا تصادف دچار عارضه حرکتی شده یا افرادی که مشکلات ناشی از بیماری جسمی، اختلال عاطفی، تعارضات و فشارهای روانی یا حتی تأخیر در رشد یا اختلالات مادرزادی داشته اند می توانند این خدمات را دریافت کنند. بیماران به تمام گروههای سنی از نوزادان، کودکان و … تا سالمندان میتوانند تعلق داشته باشند که از دورهٔ کوتاه مدّت مراقبت در دوران حاد بیماری تا توانبخشی طولانی مدّت را شامل میشود.
کاردرمانی کودکان
کدام دسته از کودکان باید خدمات کاردرمانی را دریافت کنند؟
کودکان فلج مغزی،کودکان طیف اوتیسم ،کودکان سندرم داون ،کودکان بیش فعال، کودکان تاخیر حرکتی،کودکان دارای نقص توجه و تمرکز کودکان دچار آسیب مغزی،. کودکانی که مشکل جسمی-حرکتی دارند ،کودکان کم توان ذهنی. کاردرمانی همچنین می تواند به کودکان دچار اختلال یادگیری و کودکانی که در یادگیری مهارت های تحصیلی دچار مشکل هستند کمک فراوانی کند.کار درمانی برای کودکان باید با تشخیص درست،ارزیابی کامل و برنامه ریزی درمانی درست و با بکارگیری جدیدترین ابزارهای کاردرمانی صورت گیرد تا کودکان نهایت بهره مندی را از کاردرمانی ببرند.
کار درمانگر می تواند به کودکانی که تاخیر رشدی دارند کمک کند تا کارهای روزمره خود مانند استحمام کردن ، پوشیدن لباس ها ، مسواک زدن دندان ها ، قاشق به دست گرفتن و …را بدون کمک گرفتن از دیگران انجام دهند.
کاردرمانگر به کودکان و نوجوانانی با اختلالات رفتاری ، پرخاشگری، شب ادراری، جویدن ناخن ها ، خجالتی و کمرو در ایجاد و حفظ رفتارهای مطلوب کمک می کند .
آموزش کودکان با معلولیت های جسمی-حرکتی جهت انجام فعالیت های روزانه مانند دستشویی کردن ، حمام کردن ، پوشیدن لباس به صورت بهبود هماهنگی مهارت های مورد نیاز برای
تغدیه مستقل، مهارت های استفاده از رایانه یا افزایش دادن سرعت و بهتر شدن دست خط کودک
همچنین و …
کمک به کودکان با اختلالات یادگیری و بهبود مهارت های تحصیلی لازم برای موفقیت در مدرسه
کاردرمانی کودکان دچار اختلال بیش فعالی
کاردرمانی به کودکان دارای اختلال یبش فعالی کمک شایانی می کند، اختلال بیش فعالی که با علایم پرتحرکی، نقص توجه و تمرکز و تکانه همراه است سبب می شود تا کودک از پیشرفت در تحصیل بازمانده یا دست خط خوبی نداشته باشد یا در خواندن و نوشتن مشکل داشته باشد.مداخلاتی که کاردرمانگر می تواند برای این کودکان انجام دهد عبارتند از
- مهارت های حرکتی درشت و ظریف: حرکات ظریف عضلات کوچک دست را درگیر می کنند. متخصصان کاردرمانی به تقویت مهارت حرکت انگشتان و دستکاری اشیا، گرفتن مداد، قدرت دست و هماهنگی چشم و دست می پردازند. پیشرفت این مهارت ها در خوانایی نوشتار، استفاده از قاشق و چنگال و بستن بند کفش نیز کمک می کند. در مقابل، حرکات درشت عضلات بزرگ بدن را درگیر می کنند. کاردرمانی سبب می شود تعادل و مهارت های هماهنگی عمومی کودک و هماهنگی چشم و دست او بهبود یابند.
- سازماندهی و برنامه ریزی: این مورد می تواند شامل کارهای ساده ای مانند مدیریت تکالیف روزانه، انجام یک تکلیف یا تنظیم جدول زمانی باشند.
- مشکلات پردازش حسی: کاردرمانگر با تعدیل حسی به کودک کمک می کند تا پاسخ های مناسبی به محرک ها بروز دهد.
- پرورش مهارت های خودتنظیمی و رفتار درمانی: کودکی که خودتنظیمی ضعیفی دارد ممکن است با یک مشکل کوچک دچار فروپاشی شود. کاردرمانی کودکان بیش فعال سبب می شود تا آن ها نحوه تنظیم عواطف و رفتارهایشان را بیاموزند.
- رسیدن به استقلال در انجام کارهای روزمره: در مداخلات کاردرمانی کودکان بیش فعال از استراتژی های مختلفی برای رشد استقلال آن ها استفاده می شود. به این ترتیب کودک همیشه احساس مثبتی به خود و تمایل به تسلط بر وظایفش خواهد داشت.
افراد مبتلا به اتیسم به طور کلی در پردازش حسی و عملکرد یکپارچگی حسی اختلال دارند که این اختلال بر رفتار سازگارانه و اجتماعی آنها و مشارکت در فعالیت های روزمره تأثیر می گذارد. بسیاری از کودکان اتیسم قادر به ادراک احساسات محیط اطراف خود نیستند و نمی توانند این احساسات را یکپارچه کنند تا به درک درستی از پیرامون خود برسند. ثبت و جهت گیری حسی غیرعادی در بیماران اتیسم می تواند در روند مهار و تسهیل سیستم های حسی آنها تداخل ایجاد کند.
مطالعات نشان می دهد که مشکلات در هماهنگی ، کنترل وضعیت و کنترل تعادل و آماده سازی حرکتی،مشکلات گفتار در افراد مبتلا به اتیسم مشاهده می شود. این تاخیر رشد حرکتی می تواند منجر به ایجاد سکته، تشنج و آسیب های مغزی شود.
اقدامات کاردرمانی برای بیماران اوتیسم
اتاق تاریک
ماساژدرمانی
کار درمانی حسی
بهبود مهارتهای شنیداری
کاردرمانی ذهنی
بازی درمانی
کاردرمانی بزرگسالان
کار درمانی بزرگسالان به دو بخش روان و جسمی تقسیم می شود.
اختلالات مرتبط با روان که نیازمند کاردرمانی هستند شامل بیماری هایی از جمله اسکیزوفرنیا، اختلالات خلقی(به عنوان مثال افسردگی،دوقطبی و…)، اختلالات شخصیت، اختلالات اضطرابی، سوء مصرف مواد، مشکلات روان مرتبط با سالمندی و کهولت سن و….می باشند
اختلالات جسمی در بزرگسالان که نیازمند کاردرمانی هستند بیماری هایی از جمله سکته مغزی، ام اس، پارکینسون، ضربه مغزی، اختلالات مربوط به مخچه، ضایعات نخاعی، بیماری های پیشرونده سیستم اعصاب مرکزی وهمچنین افرادی که دچار اختلالات ارتوپدیک اندام فوقانی از جمله ضایعات تاندونی و بافت همبند،گرفت های پوستی و سوختگی ها،محدودیت های حرکتی و ضعف عضلات اندام فوقانی را شامل می شوند.
کاردرمانی در فردیس کرج
گروه تخصصی نشاط البرز واقع در فردیس کرج اراعه خدمات کار درمانی با روش های نویس روز برای بیماران این منطقه را فراهم اورده است ، بیماران عزیز میتوانند روزانه از طریق شماره های تماس مرکز با بخش پذیرش به صورت تلفنی نوبت دریافت کرده و ویزیت شوند.
لینک های پر بازدید