ارتوپدی فنی یا ارتز پروتز
ارتوپدی فنی یا ارتز پروتز یکی از شاخه های توانبخشی است که با شناخت آناتومی بدن انسان به درمان یا اصلاح بدراستایی ها و اختلالات ارتوپدی و کمک به افراد دچار قطع عضو می پردازد.
ارتوپدفنی کیست؟
این درمانگر در حوزه ارتز و پروتز تخصص دارد و متناسب با ساختار بدن فرد، وسایل کمکی موردنیاز را می سازد. ارتز شامل خدماتی است که افراد برای بهبود کارایی اندام خود از آن استفاده می کنند. پروتز جایگزین عضو از دست رفته فرد است. به همین خاطر به درمانگران این حوزه ارتزیست پروتزیست می گویند.
ارتوپدفنی در درمان چه اختلالاتی کمک می کند؟
- فلج مغزی یا سی پی
- صافی کف پا و انحرافات مچ پا
- دیابت
- اسکولیوز یا انحراف جانبی ستون فقرات
- شکستگی های اندام
- آرتروز ها (استئوآرتریت و ارتریت روماتوئید)
- سکته مغزی
- انحرافات زانو ( پرانتزی یا ضربدری)
- سوختگی ها
- آسیب های ناشی از تصادفات و تروما
- قظع غضو ها به دنبال دیابت، تصادف، تومور و…
وسایل ساخته شده در ارتوپدی فنی:
- ارتزهای دست، آرنج (اصطلاحا آتل در زبان عامیانه)
- شانه بند و کتف بند
- زانوبندها
- کفی و کفش های ارتوپدی
- بریس های ستون فقرات
- کمربندهای ارتوپدی
- پروتزهای زیبایی مثل چشم، گوش، بینی و…
- پروتزهای اندام تحتانی و فوقانی
اهداف ارتوپدی فنی:
درمانگر با ساخت وسایل در جهت بهبود سلامت جسمی و بالابردن اعتماد به نفس و استقلال افراد دچار مشکلات ارتوپدی گام بر میدارد. به طور مثال در فردی که دچار قطع عضو از ناحیه پا شده است، با ساخت پروتز جایگرین اندام از دست رفته، فرد بدون عصا و ویلچر به راحتی قدم برمی دارد و کیفیت زندگی خود را بالا می برد.
همچنین کودکان دچار صافی کف پا در صورت عدم درمان در بزرگسالی دچار خستگی مزمن، زانودرد و کمردرد خواهند شد. پس از اسکن کف پای فرد و بررسی توسط درمانگر، با کمک کفش و کفی طراحی شده می توان راستای صحیح را زیر پای فرد قرار داد.
در تمامی موارد درمانگر ارتوپدی فنی با ساخت وسایل ارتوپدی با توجه به شرایط فرد باعث درمان یا پیشگیری از مشکلات آینده فرد خواهد شد.