مالتیپل اسکلروزیس یا MS روش های درمانی
در این مطلب از کلینیک نشاط البرز واقع در فردیس کرج به برسی بیماری مالتیپل اسکلروزیس یا MS ، روش های درمانی ام اس، روش های تشخیص، علائم بیماری و انواع ان پرداخته ایم
بیماری های خودایمنی، روز به روز در حال پیشرفت هستند. در حقیقت، اختلالت ایمنی سبب فعالیت غیر عادی کم یا بیش از حد می شوند. در صورتی که سیستم ایمنی بیش از حد فعال شود، بدن به بافت های خود بدن حمله کرده و آسیب جبران ناپذیری را به آن ها وارد می کند. بیماری های نقص ایمنی، توانایی بدن در مبارزه با عوامل بیگانه را کاهش داده و احتمال ابتلا به عفونت ها را افزایش می دهد. درمان بیماری های خود ایمنی به طور کلی بر کاهش فعالیت سیستم ایمنی متمرکز است. یکی از بیماری های خودایمنی که تعداد زیادی از افراد را درگیر کرده است، مالتیپل اسکلروزیس یا MS می باشد. ممکن است تا به حال نام این بیماری خطرناک را شنیده باشید. در این مقاله قصد داریم تا جزئیات بیماری ام اس را برای شما همراهان گرامی مطرح کنیم. با ما همراه باشید.
مالتیپل اسکلروزیس یا MS چیست؟
مالتیپل اسکلروزیس یا MS نوعی بیماری خود ایمنی پیچیده محسوب می شود. در این بیماری، سلول های دستگاه ایمنی اشتباها به غلافی به نام میلین حمله می کنند. به این فرآیند دمیلینه شدن می گویند. دمیلینه شدن باعث التهاب و زخم در سلول های عصبی خواهد شد. مولتیپل اسکلروزیس به معنی “زخم های زیاد” می باشد. تشکیل این زخم ها بر توانایی اعصاب شما برای انتقال پیام بین مغز و سایر قسمت های بدن تأثیر می گذارد. میلین سالم مانند پوشش سیم برق عمل می کند. میلین، از فیبرهای عصبی شما محافظت خواهد کرد.
سلول عصبی (نورون) از یک بدنه سلولی و یک فیبر عصبی بلند و بیرون زده به نام آکسون تشکیل شده است که مسئول انتقال تکانه های عصبی از نورن به سایر سلول های بدن می باشد. غلاف میلین نورن ها برای اولین بار توسط رودلف ویرچو در سال ۱۸۵۴ کشف گردید. بخش اعظمی میلین از لیپید تشکیل شده است. چربی اصلی موجود در میلین، گلیکولیپیدی به نام گالاکتوسربروزید نام دارد. از آنجایی که نورن، پیام های عصبی را از یک طرف به سر دیگر منتقل می کند، میلین به جلوگیری از خروج تکانه از آکسون کمک کرده و مقاومت الکتریکی را زیاد می شود، بنابراین هدایت سیگنال افزایش پیدا خواهد کرد. در حقیقت، با وجود غلاف میلین در سلول های عصبی، نوعی گره یا فاصله میان بخش های مختلف آکسون ایجاد می شود. همین موضوع، سبب شده تا انتقال پیام به صورت جهشی صورت گرفته و سرعت هدایت به طرز شگفت انگیزی زیاد شود. به همین دلیل، سرعت انتقال پیام در آکسون های میلین دار نسبت به سایر آکسون ها، بسیار بیشتر است.
بیماری MS چه علائمی دارد؟
علائم بیماری ام اس در همه افراد یکسان نیست. بسته به اینکه کدام قسمت از دستگاه عصبی مرکزی، تا چه حد تحت تأثیر قرار گرفته، علائم MS متفاوت و غیرقابل پیش بینی است. این علائم به مرور زمان تغییر کرده و معمولا بدتر خواهند شد. از شایع ترین علائم بیماری ام اس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دلایل ابتلا به بیماری ام اس
ام اس چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص بیماری ام اس از چالش های مهم در علم پزشکی است. در واقع هیچ تستی به طور قطع نمی تواند ثابت کند که شما مبتلا به ام اس هستید یا خیر! تشخیص بیماری ام اس فرایندی طولانی و زمان بر است. اولین قدم در تشخیص این بیماری، مشاهده علائم بیمار می باشد. بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست و پا، لکنت زبان، لغزش یا مشکل در راه رفتن، درد چشم، دوبینی یا تاری دید، ضعف غیر معمول در اندام های تحتانی و کاهش بینایی از زنگ های هشدار بیماری ام اس محسوب می شود. البته این علائم نشانه های برخی از بیماری های دیگر نیز هستند، به همین دلیل است که تشخیص ام اس نوعی چالش محسوب می شود! پس از بررسی علائم، در صورت نیاز و تشدید نشانه ها، تست های متعددی از بیمار گرفته می شود:
در حال حاضر هیچ درمانی برای بیماری ام اس وجود ندارد. تمامی داروهای شیمیایی یا تمرین های فیزیکی با هدف جلوگیری از گسترش بیماری انجام می شود. معمولا کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزون خوراکی و متیل پردنیزولون داخل وریدی برای کاهش التهاب عصب تجویز می شوند. تبادل پلاسما نیز روش دیگری است که برای برخی از بیماران انجام می شود. اما یکی از روش هایی که برای همه بیماران مبتلا به ام اس واجب است، تمرینات ورزشی و تغییر سبک زندگی است. در این راه، متخصصین فیزیوتراپی کمک شایانی به شما عزیزان ارائه می دهند. معمولا اولین جلسه فیزیوتراپی به منظور معاینه کامل برای تعیین اختلالات شما و محدودیت های بدنی انجام می گیرد. پس از معاینه، فیزیوتراپیست بر اساس شرایط و اهداف شما یک برنامه ورزشی خاص برای شما تهیه کرده که می تواند از پیشرفت بیماری شما به طرز غیر قابل باور جلوگیری کند.
درمان مالتیپل اسکلروزیس یا MS در فردیس کرج
مالتیپل اسکلروزیس یا MS روش های درمانی متعددی دارد که فیزیوتراپی یکی از این روش ها میباشد که به بهبود بیمار در مسیر درمانی بسیار کمک میکند . کلینیک نشاط البرز واقع در فردیس کرج با همراهی متخصصین فیزیوتراپ به یاری بیماران عزیز در این منطقه امده است.