سندرم آرنج تنیس بازان
در این مطلب از درمانگاه نشاط البرز واقع در فردیس کرج به برسی سندرم آرنج تنیس بازان، علائم این عارضه، روش های تشخیص و روش های درمانی نوین جراحی و غیر جراحی آنپرداخته ایم
سندرم آرنج تنیس بازان
شاید در نگاه اول تصور کنید که این بیماری، تنها مختص تنیس بازان و ورزشکاران است. اما این سندرم ممکن است در تمام افراد ایجاد شود و مشکلات خاص خود را به همراه داشته باشد. این حالت در تاندون ها ایجاد شده و به مرور زمان گسترش می یابد. برای اطلاخ از جزئیات بیماری تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
سندرم آرنج تنیس بازان چیست؟
سندرم آرنج تنیس بازان یا اپی کندیلیت جانبی یک وضعیت دردناک است که بر اثر فشار بیش از حد بر روی تاندون های آرنج ایجاد می شود. در واقع این بیماری نوعی تاندینیت یا تورم تاندون می باشد. علی رغم نام آن، ورزشکاران تنها افرادی نیستند که دچار این بیماری می شوند. اگر حرکات مکرر در مچ دست یا آرنج خود انجام می دهید، احتمال ابتلا به سندرم تنیس بازان را در خود افزایش خواهید داد. این سندرم در نقاشان، قصاب ها، نجار ها و مشاغلی از این دست نیز ممکن است ایجاد شود. درد اولیه ابتدا در تاندون و آرنج های شما ایجاد شده و سپس ممکن است به مچ دست نیز منتقل شود. سندرم آرنج تنیس بازان ممکن است در هر سنی ظاهر شود، اما در افراد ۴۰ ساله بیشتر مشاهده می شود.
علائم بیماری آرنج تنیس بازان چیست؟
آرنج تنیس بازان وضعیتی نیست که به طور ناگهانی ایجاد شود. این بیماری به مرور زمان بروز می کند. حرکات تکراری – مانند گرفتن راکت در هنگام تاب – می تواند عضلات را تحت فشار قرار دهد و فشار زیادی به تاندون ها وارد کند. این کشیدن مداوم می تواند در نهایت باعث پارگی میکروسکوپی در بافت شود. آرنج تنیس بازان در حالت های زیادی ایجاد می شود. به عبارت دیگر، در هر موردگی که تاندون ها تحت فشار باشند احتمال ایجاد این بیماری وجود دارد اما در موارد زیر شایع تر است:
- تنیس
- اسکواش
- شمشیربازی
- وزنه برداری
- نجاری
- تایپ کردن
- رنگ آمیزی
- بافندگی
- قصابی
چه عواملی که ممکن است خطر ابتلا به آرنج تنیس را افزایش دهند؟
- سن: در حالی که سندرم آرنج تنیس بازان افراد هر سنی را درگیر می کند، اما بیشتر در بزرگسالان بین ۳۰ تا ۵۰ سال دیده می شود.
- شغل: افرادی که درگیر مشاغلی هستند که مرتبا حرکت های تکراری با مچ دست و بازوی خود انجام می دهند. به عنوان مثال می توان به لوله کش ، نقاش ، نجار ، قصاب و آشپز اشاره کرد.
- تعدادی از ورزش های خاص که نام برده شد.
علائم سندرم آرنج تنیس بازان
همانطور که گفته شد، علائم آرنج تنیس به تدریج ایجاد می شود. در بیشتر موارد، در ابتدا درد به صورت خفیف آغاز شده و ممکن است شما آن را نادیده بگیرید. اما طی عفته ها و ماه ها، به تدریج افزایش پیدا می کند.
- درد یا سوزش در قسمت خارجی آرنج شما
- کاهش قدرت دست
- افزایش درد با حرکت دادن دست مثل در دست گرفتن راکت یا چرخاندن آچار
- با گذشت زمان، درد شما با لمس نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
تشخیص سندرم آرنج تنیس بازان به چه صورت انجام می شود؟
با مراجعه به پزشک متخصص، در ابتدا از سابقه شغلی و ورزشی شما سوال خواهد شد. اینکه چه شغلی دارید؟ چه ورزشی انجام می دهید؟ حرکت مکرر با دست خود انجام می دهید؟ و مواردی از این دست. سپس از شما می خواهند که حرکت ساده مانند صاف کردن دست انجام داده یا مچ دست خود را بچرخانید. اگر همچنان تشخیص انجام نشد، از مواردی مثل اولتراسوند، MRI، تصویر برداری X-RAY و… انجام می شود. انجام الکترومیوگرافی که بر مبنای جریان الکتریسیته است نیز می تواند به تشخیص پزشک کمک کند. اما به طور کلی، تشخیص این بیماری چندان پیچیده نخواهد بود.
درمان های ممکن برای سندرم آرنج تنیس بازان
هدف از انجام درمان، کاهش درد، بازگرداندن توان آرنج و مچ دست و در نهایت ریشه کن کردن این بیماری است. تمام این اهداف، به وضعیت بدن بیمار، سن و میزان پیشرفت بیماری وابسته است. مدت زمان طولانی و حتی میزان بهبودی در همه افراد یکسان نیست. درمان بیماری آرنج تنیس بازان به طور کلی در دو دسته قرار می گیرد: درمان جراحی و درمان غیرجراحی. پزشکان در درمان غیر جراحی از داروهای مسکن و ضد التهاب، انجام تمرین های فیزیوتراپی و توانبخشی و تمرین های کششی برای کاهش درد و افزایش قدرت دست استفاده می کنند. ترکیبی از همه این روش ها با یکدیگر سبب درمان این بیماری خواهد شد. در صورت عدم پاسخ به درمان، جراحی پیشنهاد می شود.
آیا می توان از استروئیدها برای درمان آرنج تنیس استفاده کرد؟
استروئیدها داروهای ضد التهابی بسیار موثری هستند، اما در این بیماری علاوه بر التهاب، به تاندون نیز آسیب وارد شده است. بنابراین، تزریق صورت مسئله را حل نمی کند تنها باعث کاهش التهاب خواهد شد. مطالعات در مورد اثرات طولانی مدت درمان بر روی بیماران مبتلا به آرنج تنیس نشان داده که تزریق استروئیدها تأثیر قابل توجهی بر نتایج ندارد. با این حال ، تزریق استروئید به دلیل توانایی تسکین درد سریع، همچنان مورد استفاده قرار می گیرد. تزریق استروئید خطراتی جمله پوسیدگی یا پارگی تاندون های اطراف آرنج را به همراه دارد. علاوه بر این، تزریق استروئید باعث می شود عضله و بافت چربی اطراف مفصل مستعد آتروفی شود و می تواند باعث تغییر رنگ پوست شده که منجر به رنگ پریدگی یا ویتیلیگو موضعی شود.
تزریق استروئید برای درمان آرنج تنیس چقدر ایمن است؟
استفاده طولانی مدت از تزریق استروئید با هدف تسکین درد می تواند باعث عوارض جانبی خطرناکی شود.در حال حاضر هیچ اطلاعاتی برای تأیید تعداد تزریقات استروئید برای بیماران مبتلا به آرنج تنیس در دسترس نیست. با این حال، به علت عوارض بالا معمولا پزشکان بیشتر از دوبار این کار را انجام نمی دهند.
آیا آرنج تنیس نیاز به درمان جراحی دارد؟
فقط ۱۰-۲۰٪ موارد آرنج تنیس به کمک پزشکی نیاز دارند. جراحی ممکن است برای بیمارانی که به اشکال درمانی غیر جراحی پاسخ خوبی نداده اند، بیمارانی که بیش از ۶ ماه طول می کشد تا بدون جراحی بهبود یابند و یا افرادی که مبتلا به اختلالات عضلانی شده اند انجام شود. تکنیک های مدرن جراحی با حداقل تهاجم ، اختلال در بافت عضلانی اطراف را به حداقل می رساند و به بیماران اجازه می دهد تا به سرعت بهبود یابند. معمولا در این بیماری از جراحی آرتروسکوپی استفاده می شود.
درمان سندرم آرنج تنیس بازان فردیس کرج
گروه درمانی نشاط البرز واقع در فردیس کرج با کادر مجرب درمانی، گروه فیزیوتراپی و توانبخشی به یاری بیماران دچار سندرم آرنج تنیس بازان شده اند امده است. کاربران و بیماران عزیز به صورت روزانه میتوانند با بخش پذیرش مرکز در ارتباط بوده و نوبت دریافت نمایند.
لینک های پر بازدید
درمانگاه فیزیوتراپی در فردیس کرج