آشنایی با لوردوز یا گودی کمر
قرار نیست ستون فقرات شما کاملا صاف باشد! یک ستون فقرات سالم دارای سه انحنای ملایم است؛ دو منحنی در گردن و پایین کمر، که به سمت جلوی بدن مایل است که به نام لوردوز شناخته شده و دیگری به نام کیفوز در قسمت بالای کمر که به سمت بیرون خم می شود. این انحناها به ستون فقرات شما کمک می کند تا ضربات را جذب کند و بدن را در وضعیت ثابتی قرار دهد. اما در برخی از موارد، این انحنا برای ما مشکل ساز می شود. زمانی که قسمت لوردوز در قسمت پایین کمر یا گردن بیش از دچار انحنا شود، هایپرلوردوزیس شکل می گیرد. در ادامه به بررسی درد گودی کمر (هایپرلوردوزیس) و راه های مقابله با آن می پردازیم. با ما همراه باشید.
آناتومی گودی کمر و گردن
اگر از پهلو به ستون فقرات یک فرد سالم نگاه کنید، حالت S مایلی را مشاهده خواهید کرد. همانطور که سه بخش اصلی برای ستون فقرات انسان وجود دارد، هر انحنا نیز از سه قسمت تشکیل شده است. همانطور که گفته شد، انحناهای طبیعی و سالم ستون فقرات قدرت و انعطافپذیری آن را افزایش داده و آن را قادر میسازد تا فشار ناشی از حرکت را به طور یکنواخت در سراسر بدن توزیع کند. هنگامی که یک یا چند انحنای طبیعی ستون فقرات از بین برود، اثرات آن در سراسر آن احساس می شود. ستون فقرات گردنی دارای انحنای C شکل است که به سمت مرکز بدن خم می شود. ستون فقرات کمری مانند ستون فقرات گردنی دارای انحنای C شکل می باشد.
هایپرلوردوزیس چیست؟
انحناهای ستون فقرات که به شکل C معمولی به سمت داخل خم می شوند به عنوان “لوردوز” و انحناهایی که به شکل C معکوس به سمت خارج خم شده اند به عنوان “کیفوز” شناخته می شوند. هنگامی که ستون فقرات دارای یک انحنای C شکل معکوس شدید باشد، «هیپرکیفوزیس» و زمانی که ستون فقرات دارای انحنای C شکل گسترده باشد، «هیپرلوردوزیس» ایجاد خواهد شد. لوردوز افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار می دهد. در موارد نادر، انحنای شدید ستون فقرات می تواند بر حرکت تأثیر بگذارد.
مهم ترین علائم درد گودی کمر
به دلیل انحنای شدید ستون فقرات در گردن و پشت، این ناهنجاری اغلب باعث تحلیل بیش از حد عضلات شده و همه چیز را از تعادل خارج می کند. در این حالت ممکن است ماهیچه ها شروع به سفت شدن و اسپاسم کنند. در نتیجه میزان حرکات شما محدودتر خواهد شد. البته علائم گودی کمر می تواند شدیدتر باشد و اعصاب را تحت تاثیر قرار دهید. در نتیجه ممکن است با نشانه های زیر مواجه شوید:
- بی حسی یا گزگز، دردی که شبیه شوک الکتریکی است
- بی اختیاری در کنترل روده یا مثانه
- ضعف یا اختلال در حفظ هماهنگی عضلات
خوشبختانه، همه اشکال لوردوز جدی نیستند. اگر احتمال می دهید که گودی کمر علت ناراحتی ستون فقرات شماست، می توانید با دراز کشیدن روی یک سطح صاف و بررسی میزان فاصله و درجه انحنای بین کمر یا گردن، علت را بررسی کنید. اگر منحنی شدید باشد و در هنگام خم شدن به جلو سفت باقی بماند، گودی کمر شما ممکن است نیاز به درمان داشته باشد.
دلایل ایجاد گودی کمر
در بسیاری از موارد، علت ایجاد گودی کمر مشخص نیست. آسیب تروماتیک، وضعیت نامناسب، چاقی، پوکی استخوان و شرایطی مانند بیماری دژنراتیو دیسک و اسپوندیلولیستزیس می توانند بر میزان گودی کمر تاثیر بگذارند. لوردوز همچنین میتواند در نتیجه شرایط ارثی مانند آکندروپلازی (کوتولهگی) یا برخی اختلالات عصبی عضلانی رخ دهد. از شایع ترین علل تشدید گودی کمر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ستون فقرات کمری برای پشتیبانی به عضلات اطراف معده و کمر (عضلات شکمی) متکی است. کودکانی که عضلات شکمی ضعیفی دارند بیشتر مستعد ابتلا به لوردوز هستند.
- وزن اضافی در شکم به کمر فشار وارد می کند و آن را به سمت جلو می کشد و خطر ابتلا به لوردوز را افزایش می دهد.
- صدمات ورزشی یا تصادفات جدی می توانند باعث اسپوندیلولیز، نوعی شکستگی ستون فقرات شوند. این مورد می تواند ستون فقرات را ضعیف کند و باعث شود مهره های آسیب دیده با زاویه شدیدتری خمیده شوند.
- ریزوتومی، یک جراحی کم تهاجمی می باشد که ممکن است برای کاهش اسپاستیسیتی پا در برخی از بیماران مبتلا به فلج مغزی استفاده شود. این عمل احتمال ابتلا به گودی کمر شدید را افزایش خواهد داد.
- کودکان مبتلا به بیماریهایی عصبی نیز ممکن است دچار لوردوز شوند. چنین شرایطی شامل دیستروفی عضلانی، فلج مغزی و … می باشد. این حالت در برخی از کودکان مبتلا به دیسپلازی رشدی مفصل ران نیز مشاهده می شود.
شیوه های تشخیصی
تشخیص لوردوز یک فرآیند نسبتا ساده است. فرآیند تشخیص گودی کمر با بررسی شرایط بیمار و سپس معاینه فیزیکی آغاز می شود. این آزمایشها به پزشکان اجازه میدهند تا هرگونه از دست دادن انعطافپذیری را تشخیص دهند، دامنه حرکتی را اندازهگیری کرده و تراز بودن ستون فقرات را بررسی کنند. برای اینکه مشخص شود آیا فشاری بر اعصاب نخاع وجود دارد یا خیر، ممکن است تصویربرداری لازم باشد. این آزمایش ممکن است شامل MRI یا CT باشد.
درمان گودی کمر
شیوه های درمانی گودی کمر بستگی به شدت انحنا دارد. درمان های غیرجراحی شامل داروهای ضد التهابی، فیزیوتراپی و ارتوز است. در صورتی که انحنا شدید باشد، یا اگر درمانهای غیرجراحی بعد از یک دوره زمانی معین روی منحنی یا علائم تأثیری نداشته باشد، ممکن است کار به جراحی بکشد! در غیر این صورت، استفاده از تمرین های فیزیوتراپی، به راحتی می تواند گودی کمر شما را به حالت عادی بازگرداند. کلینیک فیزیوتراپی نشاط البرز با ارائه بهترین خدمات درمانی، به شما در مسیر شکست بیماری های عضلانی حرکتی کمک می کند.