سردردهای تنشی
در این مطلب از کلینیک نشاط البرز به برسی بیماری سردرد های تنش، تفاوت سر درد تنشی و میگرن، علائم سر دردهای تنشی و درمان ان میپردازیم.
سردرد و میگرن از جمله شایع ترین اختلالات سیستم عصبی انسان در سراسر جهان است. آمارها نشان داده که تقریبا ۴۰ درصد افراد بزرگسال (بین ۱۸ تا ۶۵ سال) در جهان با سر درد دست و پنجه نرم می کنند. دلایل متعددی برای ایجاد سر درد وجود دارد و نمی توان آن را به یک بیماری یا سندرم خاص نسبت داد. امروزه روش های مختلفی برای درمان سردردها به ویزه سر درد تنشی وجود دارد که به تسکین درد شما کمک می کند. درد نوعی ساز و کار دفاعی محسوب شده که شما را از وجود علائم خطر آگاه می کند. برای اطلاع از جزئیات سر درد های تنشی تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
سر درد تنشی چیست؟
سر درد، واژه ای رایج بوده که ممکن است از زبان هر کسی شنیده باشید. نوع شدید این حالت به معنی واقعی کلمه می تواند آدم را از پای بیاندازد. سر درد، انواع مختلفی دارد که یکی از آن ها، سردردهای تنشی است. سردردهای تنشی ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتند اما طبق گفته سازمان بهداشت جهانی، این سردردها اغلب در دوران بلوغ شروع شده و در سی سالگی به اوج خود میرسند. در توصیف سر درد تنشی گفته می شود که یک درد خفیف تا نسبتا شدید که در آن بیمار احساس می کند دو طرف سر او را فشار می دهند. این بیماری اغلب سبب ایجاد سفتی و درد در شانه و گردن خواهد شد. گاهی اوقات فرد به نور یا صدا حساسیت نشان می دهد. معمولا سر درد تنشی با تهوع و استفراغ همراه نیست. درد با فعالیت بدنی مانند راه رفتن یا بالا رفتن از پله بدتر نمی شود، اما استرس جسمی یا روحی می تواند آن را شدیدتر کند. در برخی از مواقع ممکن است سر درد تنشی (عصبی) با میگرن اشتباه گرفته شوند در حالی که این دو نوع با یکدیگر متفاوت هستند. سر درد های تنشی به دو دسته تقسیم می شوند؛
- سر دردهای تنشی اپیزودیک (Episodic tension headaches): سردردهای تنشی اپیزودیک می توانند از ۳۰ دقیقه تا یک هفته ادامه داشته باشند. این نوع از سر درد ها معمولا کمتر از پانزده روز به طول می انجامند. سردردهای تنشی اپیزودیک ممکن است مزمن شوند.
- سردردهای تنشی مزمن (Chronic tension headaches): این نوع سردرد تنشی ساعت ها طول می کشد و ممکن است مداوم باشد. اگر سردردهای شما ۱۵ روز یا بیشتر در ماه و به مدت حداقل سه ماه به طول بیانجامد، به عنوان سر درد تنشی مزمن شناخته می شود.
تفاوت سر درد تنشی و میگرن چیست؟
سر درد های تنشی ممکن است آزار دهنده باشد، اما ناتوان کننده نیست. اگر دچار درد شدید در سر هستید و احساس سبکی سر، حالت تهوع، حساسیت به نور یا سایر اختلالات بینایی را دارید، ممکن است به میگرن مبتلا شده باشید. این علائم معمولا در سر درد تنشی دیده نمی شود. از طرفی، سر درد میگرنی ضربان دار می باشد اما چنین حالتی در سر درد تنشی دیده نمی شود. میگرن معمولا در یک طرف سر ایجاد می شود. افراد مبتلا به میگرن (میگرن) اغلب علائم خاصی دارند که تحت عنوان “هاله” (علائم بینایی یا سایر علائم حسی) ظاهر خواهند شد. سردردهای میگرنی در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد.
علائم سر دردهای تنشی چیست؟
بیشتر سردردهای تنشی کوتاه مدت هستند و به ندرت اتفاق می افتد که تا چند روز طول بکشد. سردردهای تنشی که بیش از ۱۵ روز در ماه رخ می دهد به عنوان سردردهای تنشی مزمن شناخته می شوند. از مهم ترین علائم سر دردهای تنشی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد سردرد تنشی به طور معمول کل سر را تحت تأثیر قرار می دهد، اما ممکن است از پشت سر یا بالای ابروها شروع شود.
- برخی از افراد درد خود را به عنوان کشش عضلانی در ناحیه گردن یا شانه خود توصیف می کنند. در حالی که سایر افراد احساس فشار بر روی سر خود دارند.
- درد اغلب به صورت ثابت و فشار مانند توصیف می شود.
- درد تمایل دارد به تدریج بروز کند و حتی در حداکثر شدت نیز ناتوان کننده نیست.
- اکثر افرادی که سردرد تنشی دارند با وجود درد می توانند به فعالیت های روزمره خود ادامه دهند.
- در موارد نادر، سردرد تنشی می تواند منجر به حساسیت به نور و صدای بلند، شبیه به میگرن شود.
چه عواملی سبب ایجاد سر درد های تنشی می شوند؟
علت سر دردهای تنشی هنوز به طور دقیق شناخته نشده است. اما تحقیقات نشان داده که ممکن است دلیل سر درد های تنشی، انقباض عضلات گردن و و صورت باشد. در این مسیر، استرس ها نیز بسیار موثر هستند و می توانند سر درد های تنشی شما را تشدید کنند. سیگار کشیدن، مصرف بیش از حد مشروبات الکلی، عفونت سینوس و کمبود غذا نیز از سایر عوامل سر درد های تنشی هستند. جالب است بدانید که کم آبی نیز می تواند سبب بروز سر درد های تنشی شود.
آیا سر دردهای تنشی خطرناک هستند؟
طبق گفته برخی از پزشکان، این نوع از سر دردها به طور کلی خطرناک نبوده و بر خلاف میگرن، زندگی روزمره را مختل نمی کنند. بعضی اوقات سردردهای تنشی ممکن است نشانه وجود یک اختلال زمینه ای مانند بیماری تیروئید، تومور یا میگرن مزمن باشد. هر فرد بالای ۵۰ سال که سردرد جدیدی دارد باید برای ارزیابی به پزشک خود مراجعه کند.
سر درد تنشی چگونه تشخیص داده می شود؟
هیچ آزمایشی برای تشخیص قطعی سردردهای تنشی وجود ندارد. پزشک در ابتدا با بررسی سابقه بیمار، کار خود را آغاز می کند. سوالات زیادی مثل – آیا علائم شما در ساعات مشخصی از روز بدتر می شوند؟ آیا علائم شما بعد از خوردن برخی غذاها بدتر می شود؟ آیا مسکن های بدون نسخه درد را کاهش می دهند؟ هر چند وقت یکبار علائم دارید؟ سطح استرس خود را چگونه توصیف می کنید؟- از شما پرسیده خواهد شد. در برخی از موارد ممکن است از MRI نیز بهره گرفته شود.
درمان سر دردهای تنشی به چه صورت است؟
خط اول درمانی سر دردهای تنشی، مسکن های بدون نسخه یا OTC هستند. این داروها شامل آسپرین، استامینوفن و ناپروکسن هستند. البته استفاده بیش از حد از داروهای مسکن عوارض خاص خود را به همراه دارند و ممکن است پس از مدتی دیگر درد شما را کاهش ندهند. در افرادی که هم میگرن و هم سردردهای تنشی اپیزودیک را تجربه می کنند، تریپتان می تواند به طور موثر درد هر دو سردرد را تسکین دهد. البته درمان های خانگی نیز در این مسیر موثر هستند. به طور مثال، دوش گرفتن، استفاده از کمپرس یخ و یوگا ممکن است درد شما را کاهش دهد. در سال ۲۰۱۲ ، محققان دریافتند که استنشاق روغن اسطوخودوس به کاهش شدت علائم در ۹۲ مورد از ۱۲۹ مورد سردرد میگرنی کمک می کند. تحقیقات نشان داده که طب سوزنی نیز می تواند به بیماران دارای سردردهای تنشی کمک کند.
درمان سردرد های تنشی در فردیس کرج
کلینیک نشاط البرز واقع در فردیس کرج اراعه راهکار های درمانی نوین جهت درمان بیماری سردرد های تنشی و میگرن در خدمت هم محلی های عزیز در فردیس کرج میباشد. بیماران عزیز میتوانند روزانه از طریق بخش پذیرش سایت با ما در ارتباط بوده و اقدام به دریافت نوبت کنند.