در این مطلب از نشاط البر به برسی بیماری روماتیسم مفصلی، روش های تشخیص این بیماری و روش های درمانی بدون جراحی ان پرداخته ایم.
بدن، یکی از پیچیده ترین سیستم های دنیاست که هنوز تمامی ساختارهای آن، شناخته نشده است. یکی از مهم ترین سیستم های قابل بحث در بدن ما، سیستم ایمنی می باشد. ممکن است تصور کنید هنگامی که سالم و سرحال هستید، هیچ ویروسی وارد بدن شما نشده است. اما جالب است بدانید که سیستم ایمنی، هر روزه با تعداد وسیعی از عوامل بیماری زا مقابله می کند بدون اینکه شما متوجه شوید! پس سلامت بدن خود را باید مدیون سیستم ایمنی باشیم! البته عملکرد این دستگاه همواره صحیح نیست. گاهی اوقات، به اشتباه سیستم ایمنی سلول های بدن خود را مورد هجوم قرار می دهد. در نتیجه بیماری های خود ایمنی ایجاد می شوند که بعضی بسیار آسیب زا خواهد بود. یکی از این بیماری ها، روماتیسم مفصلی که ممکن است با ان آشنا باشد. در این مقاله به شرح جزئیات بیماری روماتیسم مفصلی می پردازیم. با ما همراه باشید.
سلول ها و مولکول های پاسخگو برای محافظت ایمنی، سیستم ایمنی را شکل می دهند. سلول ها و مولکول هایی که باعث مصونیت می شوند، سیستم ایمنی و پاسخ هماهنگ و کامل آن ها به مواد بیگانه پاسخ ایمنی نام دارد. سیستم ایمنی به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود:
روماتیسم مفصلی که به اختصار RA نامیده می شود، یک بیماری خود ایمنی و التهابی است، به این معنی که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به سلول های سالم بدن شما حمله کرده و باعث التهاب (تورم دردناک) در قسمت های آسیب دیده بدن می شود. در بیماری روماتیسم مفصلی، سلول های سیستم ایمنی عمدتا به مفاصل، به ویژه پوشینه مفصل که سینوویوم نام دارد، حمله می کنند. این بیماری معمولاً دست ها، زانوها یا مچ پا را درگیر خواهد کرد. همچنین، در ان بیماری مفاصل یکسانی در دو طرف بدن درگیر می شوند. گاهی اوقات، RA در سایر قسمت های بدن مانند چشم ها، قلب و سیستم گردش خون و حتی ریه ها مشکل ایجاد می کند. به دلایل نامعلوم، زنان بیشتر از مردان به RA مبتلا شده که معمولاً در میانسالی بروز پیدا می کند. اگر در اعضای خانواده خود، شخصی مبتلا به روماتیسم مفصلی باشد، احتمال ابتلا سایر افراد خانواده نیز به این بیماری افزایش پیدا خواهد کرد. روماتیسم مفصلی یک بیماری طولانی مدت بوده که علاوه بر درد، سفتی و تورم مفاصل را نیز به همراه خواهد داشت.
جالب است بدانید که دلایل به وجود آمدن بیماری روماتیسم مفصلی چندان مشخص نیست. البته تحقیقات ثابت کرده که وجود برخی از ژن های خاص در ابتلا به این بیماری نقش دارند. موارد زیر، از عللی هستند که می تواند ریسک ابتلا به رماتیسم مفصلی را افزایش دهند:
روماتیسم مفصلی دارای نشانه های متعددی است. البته در مراحل اولیه بیماری، فرد بیمار ممکن است تورم و قرمزی را در مفصل خود مشاهده نکند اما درد را احساس خواهد کرد. علائم RA معمولاً به تدریج ظاهر می شود. از مهم ترین علائم آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بهتر است با مشاهده علائم ذکر شده، سریعا به پزشک روماتولوژیست مراجعه کنید. پزشک در ابتدا، شرح حال کاملی از شغل، سطح فعالیت و سابقه خانوادگی شما می پرسد. پس از آن، معاینه فیزیکی انجام خواهد شد که شامل بررسی مفاصل و در صورت لزوم سایر بخش های بدن می باشد. در مرحله بعد، پزشک آزمایش خون را برای تشخیص فاکتور روماتوئید (RF) و آنتی بادی های پروتئینی ضد سیترولین شده (ACPA) تجویز می کند که می تواند RA را نشان دهد. آزمایشات تصویربرداری مانند اشعه ایکس، اولتراسوند و MRI ممکن است برای کمک به پزشک در تشخیص آسیب دیدگی مفاصل یا تشخیص التهاب، فرسایش و تجمع مایع مورد استفاده قرار گیرد.
اگر درمان زود هنگام این بیماری انجام شود و بیمار بتواند کنترل آن را به دست بگیرد، می تواند له راحتی به زندگی خود ادامه دهد. از آنجا که هیچ درمان شناخته شده ای وجود ندارد ، تشخیص و درمان به موقع می تواند علائم آن را کنترل کرده و از ناتوانی جلوگیری کند. داروهای مورد استفاده برای درمان RA به دو گروه اصلی تقسیم می شوند. گروه اول فعالیت سیستم ایمنی را که به مفاصل سالم حمله می کند و آسیب می رساند، کاهش می دهد. این داروها به عنوان داروهای ضد روماتیسم اصلاح کننده بیماری (DMARDs) شناخته می شوند. متاسفانه این داروها، اثرگذاری نسبتا کندی دارند که ممکن است چند روز یا هفته طول بکشد.
گروه دوم به درد و التهاب کمک می کند. این مورد شامل داروهایی مانند پاراستامول و داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن یا سلکوکسیب است. اگر مفاصل بیش از حد آسیب دیده باشند، ممکن است عمل جراحی تعویض مفصل پیشنهاد شود. در این میان، کار درمانگر یا فیزیوتراپ می تواند کمک بسیار موثری داشته باشد. فیزیوتراپ، به شما کمک می کند تا دامنه حرکتی خود را با تمرین ای مختلف بهبود ببخشید. کار درمانگر نیز به شما یاد می دهد تا چگونه امور زومره خود را به درستی انجام دهید.
کلینیک نشاط البرز واقع در فردیس کرج درمان تخصصی روماتیسم مفصلی با روش های نوین بدون جراحی، با کادر درمانی مجرب در این عرصه اماده خدمت رسانی به بیماران دچار عارضه رماتیسم مفصلی میباشند. کاربرا و بیماران محترم روزانه میتوانند از طریق بخش پذیرس نشاط البرز اقدام به دریافت نوبت نمایند و با ما در ارتباط باشند