نکروز آواسکولار سر استخوان ران
در این مطلب از کلینیک نشاط البرز به برسی بیماری نکروز آواسکولار سر استخوان ران، دلایل ایجاد این عارضه، علائم نکروز آواسکولار و نحوع تشخیص ان پرداخته ایم
نکروز آواسکولار سر استخوان ران
استخوان فمور به عنوان بلندترین استخوان بدن شناخته می شود. البته به این استخوان، استخوان ران نیز گفته می شود. این استخوان بسیار سخت است و شکستن آن کار هر کسی نیست! یک ران ران بالغ نر انسان حدود ۱۹ اینچ طول و کمی بیشتر از ۱۰ اونس وزن دارد. استخوان ران، در محل اتصال با لگن، مفصلی به نام مفصل هیپ ایجاد می کند. این نوع مفصل از نوع توپ و حفره بوده حول محور های مختلفی حرکت می کند. به همین دلیل است که شما به راحتی می توانید حرکات مختلفی انجام دهید. اما در جریان برخی از بیماری ها یا ضربات، سر استخوان لگن آسیب می بیند. یکی از این موارد، نکروز آواسکولار سر استخوان ران نام دارد. در ادامه مقاله قصد داریم که به شرح جزئیات این بیماری بپردازیم. با ما همراه باشید.
نکروز آواسکولار سر استخوان ران چیست؟
تقریبا همه بافت و سلول های بدن برای ادامه زندگی، به مواد غذایی و اکسیژن نیاز دارند. این مواد توسط خون تهیه شده و سپس مواد زائد مثل اوریک اسید و کربن دی اکسید، از سلول ها دور می شود. استخوان ممکن است در نگاه اول یک بافت سفت به نظر برسد که نیازی به خون رسانی نداشته باشد! اما حتی استخوان ها نیز برای ادامه حیات به این ماده ضروری نیاز دارند. اعمال مهمی در استخوان های سراسر بذن انجام می شود. بنابراین می توان استخوان ها را یکی از مهم ترین مراکز خون سازی و تامین کلسیم بدن نامگذاری کرد. حال ممکن است از خود بپرسید که ارتباط بین نکروز آواسکولار و استخوان چیست؟ در واقع نکروز آواسکولار (AVN) به معنای از بین رفتن بافت استخوانی در اثر عدم خون رسانی است. این حالت به نام های دیگری مثل استئونکروز، نکروز آسپتیک یا نکروز استخوان ایسکمیک نیز خوانده می شود. AVN اغلب روی لگن و ران شما تأثیر می گذارد. از دیگر مکان های شایع می توان به شانه ، زانو و مچ پا اشاره کرد.
نکروز آواسکولار چگونه ایجاد می شود؟
مکانیسم دقیق ایجاد نکروز آواسکولار مشخص نیست، اما گمان می رود که آسیب دیدگی و شکستگی ها نقش مهمی در ایجاد نکروز دارند. این حادثه زمانی اتفاق می افتد که ترومای وارد شده به استخوان، به مراکز خون رسانی آسیب وارد کند. دلایل متعددی برای ایجاد نکروز آواسکولار وجود دارد. از مهم ترین علل ایجاد نکروز آواسکولار می توان به آسیب دیدگی استخوان (مانند شکستگی و دررفتگی)، استفاده از داروهای استروئیدی (داروهای گلوکوکورتیکوئیدی مانند پردنیزولون ، به ویژه در صورت مصرف زیاد) و یا مصرف بیش از حد الکل اشاره کرد. برخی از محققان دریافتند که داروهای بیس فسفونات وریدی، از جمله زولدرونات (Zometa) و پامیدرونات (Aredia) که برای کاهش سطح کلسیم در بیماران مبتلا به سرطان و درمان پوکی استخوان استفاده می شوند، ممکن است خطر نکروز عروقی استخوان فک را افزایش دهد. از دیگر دلایل نکروز آواسکولار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیگار کشیدن
- بارداری
- پرتودرمانی و شیمی درمانی
- بیماری های خونی (از جمله سلول های خونی داسی شکل، سرطان خون، بیماری گوچر، تالاسمی(
- نکروز آواسکولار بیشتر در بیماران مبتلا به بیماری های زمینه ای خاص، از جمله لوپوس اریتماتوز سیستمیک ، دیابت شیرین، واسکولیت و بیماری التهابی روده رخ می دهد.
علائم نکروز آواسکولار چیست؟
- نکروز اسپتیک یا همان آواسکولار به عنوان یک ناهنجاری استخوانی بدون درد شروع می شود. این بیماری می تواند بدون درد باقی بماند.
- درد در مفصل آسیب دیده معمولاً اولین علامت نکروز آواسکولار است.
- اگر لگن تحت تأثیر قرار گرفته باشد ، درد کشاله ران به خصوص هنگام راه رفتن شایع است.
- با پیشرفت نکروز، مفصل ران به شدت آسیب می بیند.
- درد می تواند خفیف یا شدید باشد و معمولاً به تدریج ایجاد می شود. درد نکروز آواسکولار ران ممکن است روی کشاله ران یا باسن نیز تاثیر بگذارد.
- برخی از افراد دچار نکروز آواسکولار دو طرفه می شوند.
نکروز آواسکولار چگونه تشخیص داده می شود؟
- قدم اول، بررسی سوابق پزشکی و معاینه فیزیکی است. اما این امور به تنهایی کافی نیستند. مراحل بعدی، فرآیند تشخیص را کامل می کنند.
- اشعه ایکس: این آزمایش با استفاده از پرتوهای انرژی الکترومغناطیسی، تصاویری از بافت های داخلی، استخوان ها و اندام ها را روی فیلم ایجاد می کند.
- اسکن توموگرافی کامپیوتری (اسکن CT یا CAT نیز نامیده می شود): این مورد یک آزمایش تصویربرداری است که با استفاده از اشعه ایکس و کامپیوتر برای تهیه تصاویر دقیق از بدن انجام می شود. سی تی اسکن جزئیات استخوان ها، عضلات، چربی و اندام ها را نشان می دهد. سی تی اسکن جزئیات بیشتری را نسبت به اشعه ایکس به نمایش می گذارد.
- اسکن رادیونوکلئید: در این روش تصویربرداری هسته ای از مقدار بسیار کمی ماده رادیواکتیو استفاده می کنند. این ماده به خون تزریق شده تا توسط اسکنر شناسایی شود. این آزمایش جریان خون در استخوان را نشان می دهد.
- نمونه برداری روشی است که در آن نمونه های بافتی (با سوزن یا حین جراحی) برای معاینه میکروسکوپی از بدن خارج می شود. این کار برای یافتن سرطان، سلول های غیرطبیعی یا برداشتن بافت از استخوان آسیب دیده انجام شده است.
درمان نکروز آواسکولار چیست؟
- داروهای ضد انعقادی غیراستروئیدی: داروهایی مانند ایبوپروفن (Advil ، Motrin IB ) یا ناپروکسن سدیم ممکن است به تسکین درد بیماران مبتلا به نکروز عروق کمک کند.
- داروهایی مانند آلندرونات ممکن است پیشرفت نکروز عروقی را کند کنند، اما این گزینه در همه موارد یکسان نیست.
- رقیق کننده های خون: اگر به اختلال لخته شدن مبتلا هستید، داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین برای جلوگیری از لخته شدن عروق تغذیه کننده استخوان ها توصیه می شود.
- کاهش وزن وفشار روی استخوان آسیب دیده می تواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کند. ممکن است لازم باشد فعالیت بدنی خود را محدود کرده و یا از عصا استفاده کنید.
- تمرینات فیزیوتراپی می تواند دامنه جرکات شما را حفظ و سبب بهبودی و کاهش درد شما شود.
- پیوند استخوان: این روش می تواند به تقویت ناحیه استخوان تحت تأثیر نکروز آواسکولار کمک کند. پیوند بخشی از استخوان سالم است که از قسمت دیگری از بدن شما گرفته شده است.
- تعویض مفصل: اگر استخوان شما به طور جدی آسیب دیده باشد یا سایر روش های درمانی کمکی به شما نکند، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید تا قطعات آسیب دیده مفصل خود را با قطعات پلاستیکی یا فلزی جایگزین کنید.
- عمل جراحی استئوتومی
لینک های مرتبط