فاسیوپاتی کف پا
در این مطلب از کلینیک نشاط البرز درمورد فاسیوپاتی کف پا، تفاوتی بین فاسیوپاتی کف پا و خار پاشنه، علائم فاسیوپاتی کف پا و روش های درمانی فاسیا پلانتار پرداخته ایم
فاسیوپاتی کف پا
تا به حال به ارزش و توانمندی پاهای خود فکر کرده اید؟ اکثر کارهایی که انجام می دهیم، به کمک پاهایمان انجام می شود. راه رفتن، دویدن، پیاده روی، گردش، رانندگی و مواردی از این دست، بدون وجود پا امکان پذیر نیست. انواع و اقسام تاندون ها، مفاصل و استخوان های متعددی در پاهای ما وجود دارد. به طور مثال، بلند ترین استخوان بدن یعنی ران، در پاهای ما قرار دارد. البته نمی توان از نقش کف پا غافل شد! تمام وزن بدن ما بر روی کف پا قرار دارد. وجود نوعی بافت به نام فاسیا (Fascia) سبب شده که بتوانیم به راحتی در جهات مختلف حرکت داشته باشیم. در برخی از موارد، این بافت آسیب دیده و سبب ناتوانی حرکتی خواهد شد. این بیماری، فاسیوپاتی کف پا (Plantar fasciitis) نام دارد. در ادامه مقاله به جزئیات فاسیوپاتی می پردازیم. با ما همراه باشید.
فاسیا (Fascia) به چه بافتی اطلاق می شود؟
فاسیا، نوعی از بافت همبند است که تقریبا در تمام نواحی بدن یافت می شود. بافت همبند به عنوان یکی از بافت های اصلی بدن، وظیفه حفاظت و پشتیبانی از بافت های دیگر، تبادل مواد غذایی و دفعی بین خون و سلول، شرکت در دفاع از بدن و شرکت در ترمیم زخم ها را بر عهده دارد. انواع مختلفی از سلول ها و رشته ها در این نوع از بافت وجود دارد. یکی از مهم ترین آن ها، کلاژن بوده که فراوان ترین پروتئین بدن محسوب می شود. رشته کلاژن سبب افزایش انعطاف بافت مورد نظر خواهد شد. به همین دلیل است که می توانید کف پای خود را به راحتی در جهات مختلف حرکت داده یا خم کنید. فاسیای کف پا از پاشنه تا نوک انگشتان پا کشیده است. فاسیا، باندی از طناب های رشته ای از جنس بافت همبند است که استخوان پاشنه را به انگشتان شما متصل می کند.
فاسیوپاتی کف پا (Plantar Fasciitis) چیست؟
در برخی از اوقات که زیاد کار می کنید، ممکن است احساس درد یا کوفتگی در کف پای خود داشته باشید. این حالت ممکن است به فاسیوپاتی کف پا مربوط شود. فاسیوپاتی، ورم یا التهاپ کف پا نیز خوانده می شود. در این حالت، فاسیای کف پا دچار التهاب یا پارگی میکروسکوپی رشته ها خواهد شد. همانطور که گفته شد، فاسیا پلانتار نوعی از بافت همبند محکم و ضخیم بوده که سبب اتصال پاشنه پا به انگشتان می شود و در حقیقت، قوس پا را ایجاد می کند. ورم کف پا یکی از دلایل شایع درد پاشنه است و می تواند در نتیجه کشش یا استفاده بیش از حد یا وجود برخی از بیماری ها ایجاد شود. ممکن است افراد مبتلا به فاسیوپاتی، خار پاشنه را نیز تجربه کنند. حتی در برخی از ائقات، فاسیوپاتی با خار پاشنه اشتباه گرفته می شود به همین علت تشخیص پزشک بسیار حائز اهمیت است.
فاسیا کف پا در کدام قسمت قرار دارد؟
این نمودار موقعیت فاشیای کف پا را نسبت به استخوان های پا نشان می دهد. التهاب این باند بافتی باعث بروز علائم فاسیوپاتی (plantar fasciitis) می شود. (itis در پزشکی به معنی التهاب است.)
چه تفاوتی بین فاسیوپاتی کف پا و خار پاشنه وجود دارد؟
ممکن است با احساس درد در کف پا، اولین گزینه ما وجود خار پاشنه باشد. در واقع شباهت بین علائم این دو حالت سبب می شود تا در برخی از موارد به جای یکدیگر تشخیص داده شوند. فاسیوپاتی به دلیل التهاب فاسیای پا رخ می دهد. اما با رسوب کلسیم سبب ایجاد خار پاشنه در کف پا خواهد شد. همانطور که می بینیدف ممکن است علائم این دو بیماری یکسان باشند اما منشا آن ها متفاوت خواهد بود.
علائم فاسیوپاتی کف پا چیست؟
اولین نشانه فاسیوپاتی کف پا، درد پاشنه پا بوده که بسیار کسل کننده و سخت خواهد بود. حتی ممکن است درد به کف پا انتشار پیدا کند. درد، سوزش، التهاب و تورم در این بیماری دیده می شود. به علاوه، این درد در هنگامی صبح (زمانی که اولین قدم ها را بر می دارید)، استادن طولانی مدت یا پس از یک فعالیت شدید، افزایش پیدا می کند. اگر شب احساس درد می کنید، ممکن است یک مشکل متفاوت مانند آرتروز یا یک مشکل عصبی مانند سندرم تونل تارس داشته باشید.
اپیدمیولوژی فاسیوپاتی کف پا
- ورم فاسیای کف پا یکی از شایع ترین علت ایجاد درد در کف پاست.
- حدود ده درصد از دوندگان به این مشکل دچار می شوند.
- تقریباً ۹۰٪ موارد با مراقبت، به خوبی درمان خواهند شد.
- زنان (معمولا زنانی که بیشتر از کفش پاشنه بلند استفاده می کنند) بیشتر از مردان به فاسوپاتی پا مبتلا می شوند.
- فقط در ایالات متحده تخمین زده شده که این اختلال سالانه تا ۲ میلیون ویزیت ایجاد می کند و ۱٪ کل مراجعه به کلینیک های ارتوپدی را تشکیل می دهد.
- دوره درد پاشنه کف پا به طور متوسط بیش از ۶ ماه طول کشیده و ۱۰-۱۵٪ از جمعیت را درگیر می کند.
چه مواردی سبب ایجاد فاسیوپاتی کف پا خواهد شد؟
- مدت زیادی سر پا می ایستید، یا قبلا سبک زندگی کم تحرکی داشته و حالا زیاد می دوید یا راه می روید.
- اگر اخیراً ورزشی را در سطح دیگری را شروع کرده اید. به عنوان مثال ، به جای پیست در جاده دویده اید.
- از کفش نامناسب و سفت استفاده می کنید.
- اضافه وزن دارید.
- فشار زیادی بر کف پای خود وارد می کنید.
فاسیوپاتی چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک در ابتدا با معاینه کف پا و بررسی سوابق پزشکی، حرکات، میزان فعالیت و مواردی از این دست به معاینه فیزیکی شما می پردازد. حتی ممکن است از شما بخواهد که حرکت خاصی را انجام دهید. به علاوه استفاده از روش هایی مانند اشعه ایکس یا اولتراسوند کف پا می تواند به تشخیص کمک کند. اسکن اولتراسوند معمولاً ضخیم شدن و تورم فاشیا در ورم کف پا را نشان می دهد.
روش های درمانی فاسیا پلانتار (فاسیوپاتی کف پا)
- مسکن ها مانند ایبوپروفن (Advil ، Motrin IB ) و ناپروکسن سدیم ممکن است درد و التهاب ناشی از ورم کف پا را کاهش دهند.
- فیزیوتراپیست می تواند یک سری تمرینات برای کشش فاشیای کف پا و تاندون آشیل و تقویت عضلات پایین پا به شما ارائه دهد.
- ممکن است فیزیوتراپیست یا پزشک توصیه کند که هنگام خواب آتل بپوشید که ساق پا و قوس پا را کشیده شود.
- استفاده از ارتز ها روشی دیگری است که معمولا توسط پزشک یا فیزیوتراپیست پیشنهاد می شود. در این صورت فشار وارد شده بر پای شما به صورت متعادل تقسیم می شود.
- تزریق داروی استروئیدی در ناحیه حساس می تواند سبب تسکین درد شود. البته این حالت موقتی بوده و به هیچ عنوان تزریق چندین باره توصیه نمی شود. چون سبب تضعیف تاندون ها و فاسیا خواهد شد.
- شاک ویوتراپی گزینه دیگریست. در این روش امواج صوتی به سمت ناحیه درد پاشنه جهت تحریک بهبودی هدایت می شوند.
- درمان جراحی تنها در مواردی انجام می شود که بدن به موارد بالا پاسخ نشان ندهد.
لینک های پر بازدید سایت