درمان آرتروز بدون جراحی
در این مطلب از کلینیک نشاط البرز به برسی بیماری آرتروز، روش های درمانی آرتروز، درمان آرتروز بدون جراحی شامل مواردی چون تزریق ها، ورزش درمانی، فیزیو تراپی و دارو درمانی پرداخته ایم.
آرتروز چیست؟
آرتروز یکی از مشکلات شایعی است که میانسال ها و افراد سالمند با آن مواجه هستند.بیشتر مفاصل بدن می توانند درگیر آرتروز شوند ولی معمولا زانو، دست، ستون فقرات، لگن دچار آرتروز می شوند.پزشکان بر این عقیده هستند که افزایش سن در پیدایش آرتروز نقش بسیار مهمی دارد.
آرتروز میتواند تمام مفاصل بدن را درگیر کند اما زانو، لگن، ستون فقرات و دست بیش از سایر مفاصل دچار آرتروز می شوند. مفصل زانو از اتصال استخوانهای ران، درشت نی و کشکک ایجاد شده است. برای حرکت بهتر مفصل، انتهای این استخوان ها توسط غضروف مفصلی پوشیده شده تا یک سطح صاف و لغزنده به وجود آید. در آرتروز، غضروف مفصلی تخریب شده و باعث ساییده شدن استخوانها بر روی هم میشود که در نهایت منجر به درد، تورم، خشکی مفصل و ایجاد مشکل در انجام فعالیتهای روزانه می گردد.
علل بروز آرتروز
عوامل زیادی در پیدایش آرتروز دخیل هستند ولی از مهم ترین آنها می توان به افزایش سن اشاره کرد.عوامل دیگری همچون جنس، سن، چاقی ، نژاد، وضعیت هورمون و تراکم استخوانی، تغذیه و ژنتیک ، عوامل شغلی(آرتروز انگشت شست در تایپیست ها، آرتروز زانو در قالیبافان، آرتروز آرنج در کارگران ذوب فلزات شایع تر است)، ضعف عضلانی، اختلالات مادرزادی
تشخیص آرتروز
تشخیص آرتروز ها بر اساس معاینه بالینی توسط پزشک متخصص و همچنین عکس رادیوگرافی ساده می باشد. تصویربرداریهای بیشتر مانند ام آر آی (MRI) در تشخیص آرتروز کاربردی ندارند و در صورت صلاحدید پزشک، برای بررسی سایر علل درد زانو و رد سایر اختلالات استفاده میشوند.
روش های درمانی آرتروز
آرتروز، درمان قطعی ندارد ولی چندین روش وجود دارد که می تواند به تسکین درد کمک کند و از التهاب مفاصل بکاهد.روش های درمان آرتروز به دو دسته تقسیم می شوند:
دسته اول: روش های جراحی، از جمله تعویض مفصل زانو، تعویض مفصل ران و …
دسته دوم: روش های غیر جراحی، از جمله تغییر روش زندگی، حرکات اصلاحی، فیزیوتراپی، دارودرمانی ، تزریقات داخل مفصلی، تزریق ژل، ازن تراپی،لیزر درمانی، آراف یا رادیو فرکانسی، ارتوکین تراپی یا سلول های بنیادی
در این مقاله قصد داریم به معرفی روش های غیر جراحی آرتروزبپردازیم.
تغییر روش زندگی بیمار آرتروز
افرادی که آرتروز دارند جهت کاهش درد میبایست از روش زندگی خود را تغییر دهند، آنها نباید از پله برای رفت و آمد خود استفاده کنند، از نشستن های دوزانو و چهارزانو خودداری کنند ، برای کاهش درد آرتروز زانو از توالت فرنگی استفاده نمایند.
حرکات اصلاحی(ورزش کردن) برای بیماران آرتروز
کاهش وزن از مهمترین اقداماتی است که فرد مبتلا باید انجام دهد.آب درمانی به افرادی که آرتروز زانو دارند توصیه می شود آنها باید هفته ای ۲ الی ۳ بار به استخر رفته و در فضای استخر راه بروند. ورزش هایی که به کشش عضلات و تقویت عضلات آسیب دیده کمک می کنند ، برای آرتروز بسیار مفید می باشند، دوچرخه سواری و پیاده روی بسیار مناسب می باشد ولی دویدن و تمرینات پرشی به هیچ عنوان توصیه نمی شود. نرم کردن عضلات سفت شده به وسیله ورزش های ساده و اصولی می تواند به کاهش درد کمک کند. زمان که عضلات بدن ، قوی می شوند می توانند از مفصل محافظت کنند و سبب بهتر شدن سیستم حمایت طبیعی بدن شده و استرس ها و ضربات وارد شده به مفصل را می کاهد .باید این نکته را به خاطر داشت که ورزش کردن باید به تدریج و با انجام تمرینات کم آغاز گردد و به مرور تعداد دفعات و تعداد تمرین ها را زیاد کرد.
دارو درمانی بیماران آرتروز
در درمان آرتروز زانو داروهای مختلفی می توانند اثر بخش باشند.پزشک ارتوپد برای تعیین پزشک برای تعیین داروها و دوز ایمن و مؤثر آنها، وضعیت بیمار را دقیقاً بررسی میکند. داروهای مسکن غیرمخدر (بدون نسخه) مثل استامینوفن ساده ، ناپروکسن ، ایبوپروفن و داروهای ضدالتهاب معمولاً اولین تجویز برای درمان ارتروز زانو میباشند.
داروهای ضد درد و ضد التهاب برای درمان آرتروز زانو
شایعترین داروها در درمان آرتروز استامینوفن و ایبوبروفن هستند. درصورت مصرف بیشتر ازده روز دارو و عدم بهبود علائم بهتر است به پزشک مراجعه شود تا درصورت لزوم داروهای ضد التهاب قویتر تجویز شود.
تکارتراپی در درمان آرتروز زانو
تکار تراپی (تکار به معنی انتقال انرژی خازنی و مقاومتی) یک روش درمانی غیر تهاجمی است که با ایجاد گرمای درونی در اندام مورد نظر به وسیله جریان های الکتریکی و امواج رادیویی، سبب کاهش درد و بهبود گردش خون خواهد شد. تکار تراپی ترکیبی از دیاترمی و الکتروتراپی است. این جریان الکتریکی که از امواج رادیویی نشات می گیرد، به عمق بافت های بدن نفوذ کرده و حداقل آسیب ممکن را وارد می کند. انتقال جریان به وسیله الکترودهای خازنی یا مقاومتی متصل به بدن بیمار انجام می شود. تاریحچه این روش به گذشته های نسبتا دور باز می گردد که در ادامه به آن می پردازیم.
تزریقات داخل مفصلی در بیماری آرتروز
داروهای ضدالتهابی ،کورتیکواستروئیدها (معروف به کورتیزون) که به مفصل زانو تزریق میشوند. تزریق این داروها سبب تسکین درد و کاهش التهاب مفصل میشود. با این حال، اثرات آن ممکن است مقطعی باشد. با توجه به عوارض جانبی احتمالی، تعداد تزریقات را به سه یا چهار بار در سال برای هر مفصل انجام می شود، همچنین اگر بیمار دیابت یا فشار خون و … داشته باشد در مورد مصرف دارو حتما باید با پزشک متخصص زانو برای مصرف دارو مشورت نماید.
تزریق ژل در درمان آرتروز
از دیگر روش های درمانی بدون جراحی می توان به تزریق ژل اشاره نمود. ژل ها روان کننده مفصل زانو می باشند این روش درمانی شامل سه تزریق در طول سه هفته است تا به روان سازی مفصل کمک کند . تسکین درد در این روش مقطعی بوده و به مدت ۶ تا ۹ ماه تداوم دارد. در صورتی که درد در ناحیه زانو مجددا شروع شد ، تزریقات را میتوان تکرار کرد. اثر بخشی این روش در موارد خفیف بسیار بالا است.
فیزیوتراپی بیماران آرتروز
مهممترین هدف در فیزیوتراپی تقویت عضله آسیب دیده، جلوگیری از ضربه و فشار به مفصلی که ساییده شده، کمک به غضروف سازی، کاهش درد و التهاب می باشد. در فیزیوتراپی می توان از درمان های دستی جهت بهبود حرکت و افزایش عملکرد مفصل استفاده نمود. . انجام تمرینات ورزشی سبب افزایش دامنهی حرکتی و قوی شدن عضلات پیرامون مفصل می شود. گاهی اوقات ممکن است استفاده از آتل یا برِیس (زانوبند و …) تجویز گردد.
امروزه علاوه بر درمان های دستی از روش های پیشرفته و دستگاه های جدید در فیزیو تراپی استفاده می نمایند. این دستگاهها سبب گرم شدن مفاصل و افزایش گردش خون در مفصل آسیب دیده می شوند و روند بهبودی را تسریع می بخشند.
روشهای جدید فیزیو تراپی (درمان های الکتریکی و حرارتی)
روش های نوین فیزیوتراپی عبارتند از: درمان های الکتریکی و حرارتی از جمله انواع تحریکات الکتریکی شامل تنس ، اف ای اس ، ، لیزر پرتوان، اولتراسوند ، الکترواکوپانکچر ، مگنت ، شاک ویو ، سرما درمانی ، گرما درمانی ، بیوفیدبک و… که در تسکین درد ، التهاب ،و سفتی عضلات و همچنین افزایش تغذیه غضروف و اثر بخش هستند.
مگنت تراپی در درمان آرتروز زانو
مگنت تراپی یا مغناطیس درمانی روشی است که با استفاده از آهن ربا و میدان مغناطیسی ایجاد شده به وسیله آن، به تسکین دردهای مفاصل، جریان خون موضعی و عمومی، سیستم ترمیم بافتی و مواردی از این دست کمک میکند. البته این روش مخالفان و موافقان بسیار زیادی دارد اما جالب است بدانید که مگنت تراپی، از گذشتههای دور مورد استفاده قرار میگرفت و تا به امروز نیز ادامه دارد.
تزریق داخل مفصلی کورتون
در صورت عدم پاسخ درد زانو به درمانهای گفته شده و یا در بیمارانی که به صورت حاد دچار تشدید درد، تورم و گرمی در مفصل زانو شدهاند، تزریق داخل مفصلی کورتون به بهبود سریع علائم کمک میکند. بسیاری از بیماران به دلیل نگرانی از ایجاد پوکی استخوان به دنبال تزریق داخل مفصلی کورتون، از پذیرفتن این درمان اجتناب میکنند در حالیکه تزریق داخل مفصلی نسبت به مصرف خوراکی و یا تزریق عضلانی ترکیبات کورتونی، عوارض بسیار ناچیزی دارد و سبب ایجاد و یا تشدید پوکی استخوان نمیشود.
پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) در درمان آرتروز
پلاسما بخش مایع خون ماست که از آب و پروتئین تشکیل شده است. پلاسما باعث تسهیل حرکت گلبول های قرمز و سفید درون رگ میشود. پلاکتها ذرات کوچکی هستند که در تشکیل لخته خون و ترمیم بافتی مشارکت دارند.
ازن تراپی بیماران آرتروز
از جمله جدیدترین روش های درمانی می توان به ازن تراپی و تزریق پی آر پی اشاره نمود که در تسکین درد و از بین بردن منشا درد تاثیرات شگفت انگیزی را از خود نشان داده است. ازن تراپی که زیر گایید سونوگرافی داخل زانو تزریق می شود و باعث از بین رفتن درد و التهاب مفصل زانو می شود.
در این روش مقداری ازن را در بازه زمانی یک هفته ای به محل آسیب دیده از جمله زانو تزریق نموده و همین امر به بهبودی وضعیت این نواحی کمک قابل توجهی می کند. تعداد جلسات درمان بستگی به میزان شدت ساییدگی در محل آسیب دیده دارد ولی در اکثر موارد با چهار یا پنج جلسه تزریق این مشکل برطرف می شود.
لیزر درمانی بیماران آرتروز
این روش فیزیوتراپی با دستگاههای پیشرفته است. متخصصین درد، فیزیوتراپی، طب فیزیکی و ارتوپدی فنی با استفاده از تکنولوژی هیلتراپیای دستگاه لیزر Hiro3 به درمان بیماریهای آرتروز زانو، دست و پا ،لگن، میپردازند.
درمان آرتروز بدون جراحی در فردیس کرج
کلینیک نشط البرز واقع در فردیس کرج، درمان و توانبخشی بیماران دچار عارضه آرتروز کردن و زانو را برای هم محلی های عزیز فراهم اورده است، بیماران و کاربران عزیز همه روزه برای نوبت دهی میتوانند با بخش پذیرش مرکز در ارتباط باشند و نوبت دریافت نماییند.