توانبخشی پس از حمله(سکته)قلبی
در این مطلب از کلینیک نشاط ابرز به برسی حملات قلبی، سکته قلبی، توانبخشی پس از حمله و سکته قلبی، روش های توانبخشی برای سکته قلبی میپردازیم
توانبخشی پس از حمله قلبی
درد در ناحیه قفسه سینه معمولا برای همه افراد، یک هشدار مهم است. این درد می تواند نشانه ی بسیار مهمی برای بیماری های قلبی باشد. تنها در ایالت متحده، سالانه ۱٫۵ میلیون حمله قلبی ثبت می شود که آمار بسیار بالایی است. البته که قبلا این نوع از بیماری وجود داشته است، اما پیشرفت تکنولوژی و کم تحرکی انسان ها و به ویژه مصرف غذاهای صنعتی، به گسترش این آمار کمک کرده می کند. البته عوامل عصبی نیز بسیار تاثیر گذار خواهد بود. همانطور که می دانید، به طور کلی سکته به دلیل اختلال در فعالیت خونرسانی یک اندام ایجاد می شود. مهم ترین امر در اقدام به موقع، توانایی شناسایی علائم ابتلا به این بیماری است. هر چه زودتر تشخیص داده شود، احتمال مرگ افراد کاهش پیدا می کند. در ادامه مقاله قصد داریم تا به بیان جزئیات این بیماری و راه های توانبخشی آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
سکته قلبی چیست و چگونه ایجاد می شود؟
قلب، بزرگترین و قوی ترین مرکز پمپاژ خون به سراسر بدن است. قلب شما واقعاً یک عضله بوده که در سمت چپ بدن قرار می گیرد. قلب هرکس معمولا به اندازه مشت دست اوست. در سراسر بدن، عضلات مختلفی وجود دارد اما عضله قلب، بسیار خاص بوده و خون سرشار از اکسیژن را جهت متابولیسم سلول ها به سراسر بدن پمپ می کند. قلب به واسطه وجود رگ های کرونری تغذیه می کند و انرژی لازم را برای پمپاژ به دست می آورد. اما در برخی اوقات به علت وجود دلایل مختلف همانند رسوب چربی ها، مسیر تغذیه سلول های قلب مسدود شده و در نتیجه به سلول های قلب، اکسیژن نمی رسد. اگر در زمان مناسب متوجه این اخطار نشویم، سکته قلبی رخ داده که می تواند سبب مرگ افراد شود. بسته به نوع سکته، آسیب دیدگی های متفاوتی در حمله قلبی دیده می شود.
علائم حمله قلبی چیست؟
- درد یا ناراحتی در قفسه سینه: بیشتر حملات قلبی شامل ناراحتی در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه است که بیش از چند دقیقه طول می کشد؛ یا از بین می رود و یا ادامه پیدا می کند. این احساس می تواند همانند یک فشار یا درد سهمگین باشد.
- احساس ضعف ، سبکی سر یا ضعف. همچنین ممکن است دچار عرق سرد شوید.
- درد یا ناراحتی در فک ، گردن یا پشت.
- درد یا ناراحتی در یک یا هر دو بازو یا شانه ها.
- تنگی نفس: این مورد اغلب همراه با درد قفسه سینه است، اما تنگی نفس نیز ممکن است قبل از ناراحتی قفسه سینه رخ دهد.
علائم حمله قلبی برای همه افراد یکسان است؟
نشانه هایی که گفته شد، علائم کلی سکته قلبی می باد. این علائم با توجه به فیزیک بدن در تمام افراد یکسان نیست. حتی میزان این درد نیز متفاوت بوده و با توجه به شدن در طیف خفیف تا بسیار شدید قرار دارد. جالب است بدانید که برخی از افراد از خود هیچ علائمی نشان نداده و به یکباره سکته قلبی ایجاد می شود. با این حال، هرچه علائم و نشانه ها بیشتر باشد ، احتمال حمله قلبی بیشتر خواهد بود. علائم سکته قلبی می تواند از ماه ها قبل شروع شده و از خود علائم هشدار دهنده نشان دهد. اولین هشدار، درد در قفسه سینه بوده که معمولا به دلیل کاهش موقتی جریان خون در قلب ایجاد می شود.
چه فاکتورهایی خطر سکته قلبی را افزایش می دهد؟
- سن: افراد مسن بیشتر در معرض ابتلا به سکته قلبی هستند. در مردان بالاتر از ۴۵ سال و زنان بالاتر از ۵۵ سال، خطر ابتلا به این حمله نسبت به سایر افراد بیشتر است.
- مواد دخانی: حتی قرار گرفتن در معرض دود این مواد نیز خطرناک خواهد بود.
- فشار خون بالا: فشار خون یکی از مهم ترین عوامل سکته قلبی است که به عروق قلبی آسیب می رساند.
- بیماری خود ایمنی: داشتن شرایطی مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس می تواند خطر حمله قلبی را افزایش دهد.
- دیابت: دیابت کنترل نشده نه تنها به قلب، بلکه به کل بدن آسیب می رساند. افزایش میزان قند خون به دلیل عدم پاسخ سلول ها به انسلولین، احتمال ابتلا به سکته قلبی را افزایش خواهد داد.
- لیپوپروتئین کم چگال LDL: این لیپوپروتئین در رگ های خونی در جریان است. به علت سبک وزنی معمولا در عروق رسوب کرده و سبب مسدود شدن آن ها خواهد شد. در نتیجه خطر گرفتگی رگ و سکته افزایش پیدا خواهد کرد.
- عدم فعالیت بدنی: چاقی، مادر تمام بیماری هاست. فعالیت بدنی و کم تحرکی سبب ایجاد چاقی می شود که به سلامت بدن به ویژه قلب شما آسیب جدی وارد می کند.
پس از سکته قلبی چه کاری انجام دهیم؟
اگر حمله قلبی داشته باشید، معمولا قلب شما آسیب ببیند. این مسئله می تواند بر ریتم قلب و توانایی آن برای پمپاژ خون به بقیه بدن تأثیر بگذارد. همچنین ممکن است اختلالات کلیوی و بیماری شریانی محیطی نیز برای شما ایجاد شود. انجام فعالیت بدنی و داشتن سبک زندگی سالم سبب می شود تا احتمال سکته قلبی کاهش پیدا کند. دوری از دخانیات، غذاهای صنعتی و ورزش نیز روند بهبود شما را تسریع می کند. اما یکی از مهم ترین تکنیک های توانبخشی پس از سکته قلبی، Cardiac rehabilitation می باشد.
Cardiac rehabilitation
برنامه های توانبخشی قلب با هدف کاهش فشارهای روانی و فیزیولوژیکی، کاهش خطر مرگ و میر ناشی از CVD(بیماری های قلبی) و بهبود عملکرد قلب و عروق برای کمک به بیماران در دستیابی به بالاترین کیفیت زندگی ممکن است. یک تیم شامل چند متخصص حرفه ای در Cardiac rehabilitation نیز به دنبال این هدف هستند. این تیم شامل متخصص قلب و عروق، پرستار بخش مراقب های ویژه، فیزیوتراپی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، کاردرمانگر، دکتر داروساز و روانشناس خواهد بود.
توانبخشی قلب شامل چه بخش هایی است؟
- ارزیابی پزشکی: تیم مراقبت های بهداشتی شما به طور کلی ارزیابی اولیه ای را برای بررسی توانایی های جسمی ، محدودیت های پزشکی و سایر شرایطی که شما دارید انجام می دهد. ارزیابی های مداوم برای بررسی پیشرفت در طول زمان لازم خواهد بود. در این نوع، عوامل خطرزا برای سکته قلبی به ویژه هنگام تحرک و افزایش ضربان قلب بررسی شده و در نهایت یک برنامه امن و ایمن برای کاهش خطر ابتلای مجدد به شما ارائه خواهد شد.
- شروع فعالیت بدنی: تیم مشاوره به شما پیشنهاد می دهد که حتما ورزش کنید. شما حداقل سه روز در هفته باید تمرین کنید که بخش زیادی از آن به تمرین های استقامتی و عضلانی باز می گردد.
- سبک زندگی: برای داشتن زندگی سالم تر، تیم به شما پیشنهاد می کند که از غذاهای صنعتی دوری کرده و به غذاهای سالم روی بیاورید. غذاهای صنعتی سبب افزایش میزان LDL در خون شما می شود. به طور کلی برنامه سالم سبک زندگی شامل ورزش، غذای سالم، دوری از دخانیات و سیگار و حفظ وزن مناسب خواهد بود.
- مشاوره: در طول ابتلا دوره سکته قلبی، ممکن است احساس های بد به سمت شما حرکت کنند که در این صورت دچار افسردگی خواهید شد. اما روانشناسان در این سلسه روند سبب می شوند تا شما دوباره به زندگی سالم و عادی خود بازگردید.
توانبخشی سکته قلبی در فردیس کرج
کلینک نشاط البرز وقع در فردیس کرج، مرکز تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی، با روش های درمانی تخصصی فیزیوتراپی،کاردرمانی، گفتار درمانی به یاری بیماران دچار عارضه سکته قلبی امده است و اماده خدمت رسانی به بیماران و توانبخشی انها پس از سکته قلبی میباشد . بیماران و کاربران عزیزی به صورت روزانه میتوانند با بخش پذیرش درمانگاه در ارتباط بوده و نوبت دریافت نماییند.