توانبخشی بیماران فلج مغزی
در این مطلب از درمانگاه نشاط البرز به برسی بیماری فلج مغزی، روش های درمانیی فیزیوتراپی و کار درمانی، علایم بیماری و درمان ان با روش های توانبخشی میپردازیم.
توانبخشی بیماران فلجی مغزی
فلج مغزی یا CP نوعی اختلال در حرکت و وضعیت است که در دوران نوزادی یا اوایل کودکی به علت آسیب به مغز ظاهر می شود. آسیب به مغز دائمی بوده و قابل درمان نیست اما هرچه زودتر مداخلات را شروع کنیم روند بهبودی تسریع پیدا می کند. شدت آسیب دیدگی متفاوت بوده به همین دلیل انواع مختلفی دارد. این بیماری می تواند باعث ایجاد وضعیت نامناسب در حالت های بدن، راه رفتن (نحوه راه رفتن) ، تون عضلانی و ناهماهنگی حرکت شود.
بسته به نحوه کنترل شرایط، مهارت های حرکتی می توانند با گذشت زمان بهبود یا بدتر شوند. بسته به شرایط و میزان آسیب دیدگی در افراد مختلف، گزینه های درمانی و توانبخشی زیادی وجود دارد که به افرادی که مبتلا به فلج مغزی کمک می کند تا زندگی بهتری داشته باشند. فلج مغزی در اثر آسیب به مغز جنین یا نوزاد ایجاد می شود. تعلت دقیق ابتلا به فلج مغزی همچنان مشخص نیست، اما عوامل مختلفی ممکن است باعث ایجاد این بیماری در کودک شود. از آنجایی که هیچ گونه درمان دائمی برای فلج مغزی وجود ندادر، تنها استفاده از توانبخشی مانند کادرمانی، گفتار درمانی و فیزیوتراپی می تواند شرایط را برای این عزیزان بهتر کند. در ادامه به بررسی جزئیات چنین روندهایی می پردازیم. با ما همراه باشید.
علائم و نشانه های فلج مغزی
فلج مغزی در کودکان علائم و نشانه های جسمی و عصبی بی شماری ایجاد می کند. این علائم برای هر کودک بسته به شدت و محل آسیب مغزی متفاوت است. متاسفانه تعداد موارد ابتلا به فلج مغزی در حال افزایش بوده و این آمار در مناطق فقیر و کم درآمد، بیشتر هم خواهد بود. تشخیص این بیماری در اوایل دوره زندگی کودک یعنی بین ۲ تا ۵ سال، بسیار حائز اهمیت است. شناخت علائم و نشانه ها می تواند در این مسیر به ما کمک کند.
- علائم فیزیکی
- انتقاض مداوم عضلات
- افتادن
- حرکات غیر ارادی یا لرزش
- عدم هماهنگی و تعادل
- مشکلات بلع یا مکیدن
- مشکلات حرکتی در یک طرف بدن
- اسپاسم عضلانی
- بی اختیاری
- مشکلات دستگاه گوارش
- علائم عصبی
- هیدروسفالی
- مشکلات رفتاری
- تأخیر در رشد مهارت حرکتی
- مشکل در گفتار و زبان (دیس آرتریا)
- اختلالات حسی
- اختلالات بینایی / شنوایی
فیزیوتراپی چه کمکی به بیماران مبتلا به فلج مغزی می کند؟
فیزیوتراپی غالباً اولین قدم در درمان فلج مغزی است. چنین توانبخشی می تواند به بهبود مهارت های حرکتی کمک کرده و از بدتر شدن مشکلات حرکتی جلوگیری کند. فیزیوتراپی تمرینات قدرتی و انعطاف پذیری، درمان های حرارتی و ماساژ های خاص را برای کودک انجام داده و تجهیزات ویژه را برای استقلال بیشتر کودکان مبتلا فلج مغزی فراهم می کند. میزان استفاده از فیزیوتراپی به شدت و نوع هر یک از موارد فلج مغزی وابسته است. كودكان مبتلا به موارد خفيف فقط به برخي از درمان هاي فيزيكي براي درمان بيماري خود نياز داشته باشند. در موارد شدیدتر، ممکن است در کنار سایر روش های درمانی از دارو های شیمیایی نیز استفاده شود. شروع فیزیوتراپی در اسرع وقت معمولاً بیشترین شانس بهبود را برای کودکان رقم می زند.
فواید استفاده از فیزیوتراپی چیست؟
فواید فیزیوتراپی بسیار یادی دارد، از بهبود تحرک گرفته تا جلوگیری از مشکلاتی مانند انقباض و دررفتگی مفصل که با افزایش قدرت و انعطاف پذیری بدن میسر می شود. بسیاری از کودکان مبتلا به CP از طریق فیزیوتراپی سطح اعتماد به نفس خود را افزایش می دهند.
- مدیریت درد
- تعادل در راه رفتن و نشستن
- افزایش استحکام و قدرت ماهیچه ای
- حفظ حالت بدن
- افزایش انعطاف پذیری بدن
کاردرمانی برای مبتلایان به فلج مغزی مفید است؟
کاردرمانی برای فلج مغزی نوعی روش درمانی است. هدف کاردرمانی این است که به یک فرد کمک کنیم تا امور روزمره خود را بدون کمک انجام دهد. این روش درمانی به بهبود استقلال و کیفیت زندگی آنها کمک می کند. کودکان اغلب توسط پزشک خانواده یا یک مرکز درمانی، به یک کاردرمانگر اطفال ارجاع می شوند. کاردرمانی به بیماران کمک می کند تا مهارت های جدیدی یاد بگیرند، چالش هایی را که استقلال آنها را محدود می کند، حل کرده و زندگی شاد و لذت بخشی داشته باشند. کاردرمانی با تقویت اعتماد به نفس به بیماران کمک می کند تا عزت خود را حفظ کرده و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند. متخصصین کاردرمانی محیط روزانه فرد از جمله خانه، مدرسه یا محل کار را بررسی کرده و عملکرد افراد مبتلا به فلج مغزی را تحت نظر قرار می دهند تا بتوانند بهترین برنامه ها و تمرین های کمکی را ارائه دهند.
کاردرمانی می تواند به بیمار فلج مغزی در بسیاری از جنبه های زندگی از جمله موارد پایین کمک کند:
- لباس پوشیدن
- مسواک زدن
- پخت و پز
- دوش گرفتن
- غذا خوردن
- مسافرت و گشت و گذار
- استفاده از تکنولوژی مانند موبایل و تبلت
- خواندن و نوشتن
- بازی و سرگرمی
- ارتباط با سایر افراد
بهبود عملکرد بیماران مبتلا به فلج مغزی با گفتار درمانی
اکثر کودکان مبتلا به فلج مغزی در کنترل عضلات صورت ، زبان ، فک و قفسه سینه خود مشکل دارند. این مشکل، توانایی آنها را در تولید صدا و صحبت صحیح تحت تاثیر قرار می دهد. کاهش شنوایی نیز می تواند باعث تاخیر در گفتار و مشکلات ارتباطی شود. حدود ۷۵٪ کودکان مبتلا به فلج مغزی نقص گفتاری دارند. خوشبختانه ، تخمین زده شده است که ۵۰ تا ۷۰ درصد این کودکان می توانند مهارت گفتاری خود را بهبود بخشیده و از کیفیت زندگی بالاتری برخوردار شوند. گفتار درمانی می تواند به کودکان در کنترل عضلات اصلی درگیر در شکل گیری کلمات، ایجاد صدا و کنترل نفس کمک کند. گفتاردرمانی به کودکان کمک می کند تا راحت تر نیازهای خود را ابراز کنند و روابط خود را با دیگران بهبود بخشیده و به آنها اعتماد به نفس و استقلال بیشتری دهند. تحقیقات نشان می دهد که کودکان مبتلا به فلج مغزی باید گفتار درمانی را حداقل از ۲ سالگی شروع کنند؛ چون معمولا در این زمان است که مشکلات مغزی تشخیص داده می شود.
درمان بیمان فلج مغزی در فردیس کرج
نشاط البرز مرکز درمانیو توانبخشی با روش های کار درمانی، گفتار درمانی، فیزیوتراپی و … در فردیس کرج که به یاری بیماران دچار عارضه فلج مغزی هستند امده است بیماران و کاربران گرامی روزانه میتوانند از طریق بخش پذیرش درمانگاه با ما در ارتباط بوده و نوبت دریافت نمایند.