تزریق فاست
در این مطلب از مرکز تخصصی نشاط لبرز در کرج به برسی علل ایجاد سندروم مفصل فاست، تزرق فاست، ویژگی ها و کاربرد این نوع تزریق، مواد تزریقی، اناتومی مفاصل فاست میپردازیم
تزریق فاست
بدن انسان از بافتها و دستگاه های مختلفی تشکیل شده که هر یک، وظیفه خاص خود را دارند. اما به نظر شما، این حجم از عضلات و چربی، بر کدام عضو مستقر هستند؟ به بیان دیگر، به نظر شما ستون بدن کدام قسمت است؟ همانطور که میدانید، ستون فقرات و مهرههای آن، محور بدن هستند. در واقع بدون وجود سیستم استخوانی بدن، زندگی کردن معنی ندارد. پس حتما قدر سلامتی خود را بدانید. اما در جریان برخی از بیماری ها و یا اجرای نادرست حرکات، در بدن خود به ویژه در ستون مهره ها احساس درد می کنیم. یکی از دلایل آن، می تواند سندرم مفصل فاست باشد. این نام برای شما آشناست؟ در این مقاله قصد داریم به بیان جزئیات این بیماری و درمان آن بپردازیم. با ما همراه باشید. (علل ایجاد سندروم مفصل فاست)
ستون مهره های بدن انسان
اسکلت بدن انسان از دو دارای دو قسمت اصلی است؛ اسکلت محوری و اسکلت ضمائم. اسکلت محوری از استخوان هایی تشکیل شده که محور اصلی بدن را میسازند، همانند ستون مهرهای، جناغ سینه و دندهها. ستون مهره ها در حقیقت محور اصلی بدن هستند. ستون مهرهها سبب محافظت از نخاع شده و وزن سر و تنه را به استخوانهای لگن خاصره و اندام های تحتانی منتقل میکند. این ستون یک ساختمان قابل انعطاف است، زیرا قطعه قطعه بوده و از استخوانهای نامنظمی به نام مهره، مفاصل بین مهره ای و صفحاتی از جنس غضروف فیبرو به نام دیسکهای بین مهره ای تشکیل شده است. طول ستون مهره ها در مردان تقریبا ۷۰ و در زنان ۶۰ سانتی متر میباشد. دیسکهای بین مهرهای، یک چهارم طول ستون مهره ای را تشکیل میدهند.
مفصل چیست؟
امکان لغزش یا حرکت دو استخوان بر روی یکدیگر وجود ندارد. درست همانند این است که بخواهیم بدون وجود لولای در، آن را حرکت بدهیم. چنین امری امکان پذیر نیست. وجود مفاصل، باعث میشود که ما بتوانیم حرکت کنیم. محل اتصال دو یا چند استخوان به یکدیگر، مفصل نام دارد. مفاصل به سه دسته فیبرو، غضروفی و سینوویال (متحرک) تقسیم میشوند. البته ممکن است مفاصل را بر اساس میزان حرکت نیز تقسیم بکنند که در این صورت، سه گروه مفصل ثابت، نیمه متحرک و متحرک وجود خواهد داشت.
مفصل فاست (zygapophyseal یا facet)
مفاصل فاست، تنها مفاصل سینوویال ستون مهره ها هستند که اجازه خم شدن، کشش و حرکات پیچشی را فراهم میکنند. البته انواع خاصی از حرکات نیز وجود دارد که ستون مهره ها به علت ماهیت بهم پیوسته، محدودتر خواهد بود. این مفاصل تقریبا در قسمت میانی رو به پایین ستون مهره ها قرار دارند. این مفصل ویژگی های گوناگونی داشته و از قسمت های مختلفی مثل کپسول مفصلی، سطوح مفصلی و فضای مفصلی تشکیل شده است. یکی از مهمترین قسمت های مفاصل سینوویال، کپسول مفصلی می باشد. این کپسول وظیفه استحکام و محافظت از مفصل را به عهده داشته و ممکن است در برخی از نقاط، ضخیم تر به نظر برسد. (علل ایجاد سندروم مفصل فاست)
سندرم مفصل فاست
سندرم مفصل فاست وضعیتی است که در آن، درد قابل توجهی در ناحیه گردن یا کمر احساس می شود که معمولا به غضروف های بین مهرهای ستون مهره ها باز میگردد. غضروف این ناحیه ممکن است شکننده یا ملتهب شده و سبب ایجاد سیگنال درد شود. با استفاده از دارو، فیزیوتراپی، تزریق مفصل و بلوک عصبی میتوان تا حدودی درد را کنترل کرد که البته در برخی از موارد، عمل جراحی نیز پیشنهاد می شود. این بیماری تقریبا در اکثر افراد جامعه به خصوص افراد کهن سال، دیده می شود. (علل ایجاد سندروم مفصل فاست)
علل ایجاد سندرم مفصل فاست
- آسیب دیدگی یا فعالیت ورزشی
- ابتلا به آرتروز و سایش استخوانها
- بیماری های ثانویه تا التهابی مانند آرتریت روماتوئید، اسپوندیلیت آنکیلوزان
- چاقی
- وضعیت نامناسب بدن و فشار بیش از حد به ستون مهرهها
- افزایش سن و فرسودگی غضروفها و مفاصل
علائم ابتلا به سندرم مفصل فاست
- گردن درد یک طرفه با محدودیت کشش و چرخش
- حساسیت به لمس
- سفتی موضعی در کنار ستون فقرات
- درد ایجاد شده در مفاصل فاست کمر می تواند به عمق ران و پهلو نیز نفوذ کند.
- دشواری در ایجاد برخی حرکات (مانند ایستادن صاف یا بلند شدن از روی صندلی)
- ضعف عضلانی به ویژه در ناحیه کمر و گردن
- اسپاسم عضلانی
- احساس سوزن سوزن شدن
درمان سندرم مفصل فاست
استفاده از داروهای ضد التهاب، کاهش وزن، داروهای شل کننده عضله، فیزیوتراپی، ماساژ درمانی و استفاده از بلوک کننده های عصبی با استفاده از فرآیند تزریق از روش های درمانی این سندرم می باشند که در ادامه مطلب به تزریق استروئید به داخل مفصل می پردازیم.
ماده مورد استفاده در تزریق مفصل فاست چیست؟
تزریق مفصل فاست یک روش کم تهاجمی است که شامل تزریق کورتیکواستروئید و یک ماده بی حس کننده درد مفصل می باشد. کورتیکواستروئیدها دسته ای از داروها هستند که باعث کاهش التهاب در بدن می شوند. آنها همچنین فعالیت سیستم ایمنی بدن را کاهش می دهند. کورتیکواستروئیدها شبیه کورتیزول هستند، هورمونی که به طور طبیعی توسط غدد فوق کلیوی بدن تولید می شود. بدن برای سالم ماندن به کورتیزول نیاز دارد. کورتیزول در طیف گستردهای از فعالیت های بدن همانند متابولیسم، ایمنی بدن و استرس نقش دارد.
روش تزریق استروئید به داخل مفصل چگونه است؟
- بیمار، روی تخت دراز کشیده و ناحیه مورد نظر ضد عفونی می شود.
- سپس با استفاده از یک ماده بی حس کننده، ناحیه تزریق را بی حس کرده که ممکن است برای چند دقیقه، گز گز احساس شود.
- پزشک با استفاده از فلوروسکوپی، یک سوزن کوچک را به داخل مفصل هدایت می کند.
- سپس مقدار کمی ماده حاجب تزریق می شود تا مطمئن شوند که سوزن، به مفصل وارد شده است.
- به دنبال این تائید، استروئید به همراه یک ماده بی حس کننده مثل لیدوکائین، به مفصل تزریق می شود.
تزریق فاست چگونه انجام می شود؟
تزریق در مطب با کمک دستگاه سونوگرافی و در بیمارستان با کمک دستگاه های رادیولوژی قابل انجام است. غالباً برای بیمار یک رگ گرفته میشود و یک سرم قندی نمکی تجویز می شود.
بیمار بر روی شکم روی تخت می خوابد و معمولاً بالشی در زیر شکم یا سینه وی قرار داده می شود. تزریقات ناحیه گردن در حالت نشسته در حالی که بیمار سر خود را روی تخت گذاشته است ، قابل انجام است .
پوست محل تزریق ضد عفونی شده و با پروب سونوگرافی محل مفصل پیدا شده و سوزن به آن محل هدایت می شود و تزریق انجام می شود.
بیمار پس از تزریق، نیم ساعت بر روی تخت استراحت نموده و تحت نظر قرار می گیرد.
طی ساعت های اول پس از تزریق ممکن است بیمار دچار ضعف در دست ها یا پاها شده و یا حس عجیبی در ناحیه تزریق داشته باشد که حداکثر طی ۲۴ ساعت رفع می شود. اما به دلیل همین ضعف احتمالی باید در حین انتقال بیمار به منزل دقت نمود و در صورت لزوم از صندلی چرخدار استفاده کرد. بیمار باید طی ۲۴ ساعت اول پس از تزریق فعالیت خود را کاهش دهد، رانندگی نکند و در منزل بماند.
درد ممکن است طی نیم ساعت یا دو روز پس از تزریق شروع به کاهش نماید اما اثر نهایی پس از یک هفته ظاهر می شود.
در صورتی که درد حدود ۲۰ الی ۳۰ درصد کاهش یابد احتمالاً نیاز به تزریق دوم هم می باشد اما هدف نهایی از تزریق کاهش حداقل ۵۰ درصد درد طی یک الی دو هفته می باشد.
اگر طی دو سه روز اول پس از تزریق در محل تزریق احساس درد و ناراحتی داشتید استفاده از کیسه یخ و داروهای مسکن مفید است .
از روز دوم می توانید فعالیت های طبیعی خود را دنبال نماید.
پس از کاهش درد، می توانید یک فعالیت ورزشی را باشدت متوسط شروع کنید.
در صورتی که با این تزریق هیچ کاهش درد شما ایجاد نشود احتمالاً باید بررسی بیشتری از نظر منشاء درد صورت گیرد و یا به علت ازمان درد، از داروهای ویژه درد مزمن استفاده شود.
اگر درد بیمار با این تزریق بهبود یابد، در صورت عود علایم، تزریق تا ۳ بار در سال اقدامی منطقی محسوب می شود.
آیا تزریق استروئید، عوارض دارد؟
همانند روش های دیگر، این تکنیک نیز عوارض جانبی خاص خود را دارد که اگر تزریق به درستی انجام شود، احتمال بروز آن ها کمتر خواهد شد. البته برخی از عوامل نیز به ذات ماده استروئید وابسته است. از مهم ترین عوارض تزریق می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- انسداد اپیدورال
- درد
- عفونت
- افزایش وزن
- افزایش قند خون
- گر گرفتگی در خواب
- بیخوابی
- خون ریزی
تزریق فاست در فردیس کرج
تزریق در مطب با کمک دستگاه سونوگرافی و در بیمارستان با کمک دستگاه های رادیولوژی قابل انجام است. غالباً برای بیمار یک رگ گرفته میشود و یک سرم قندی نمکی تجویز می شود. در کلینیک نشاط البرز در فردیس کرج پزشکان متخصص این روش درمانی را برای کاهش التهاب و تسکین درد بیماران تجویز میکنند، این نوع از تزریق ها در مرکز تخصصی نشاط البر انجام میپذیرد، کاربران و بیماران عزیز میتوانند به صورت روزانه با بخش پذیرش مرکز در ارتباط باشند و نوبت دریافت نماییند.
لینک پربازدید سایت