تاندونیت(التهاب و کشیدگی تاندون ها)

در این مطلب از درمانگاه نشاط البرز به برسی بیماری های تاندونیت که به کشیدگی و التهاب تاندون ها مرتبط میباشد، روش های درمانی، تصویر برداری و تشخیص ان پرداخته ایم
التهاب و کشیدگی تاندون ها (تاندونیت)
تا به حال به حرکات روزمره خود دقت کرده اید؟ راه رفتن، دویدن، نشستن، ایستادن و… همگی به کمک مجموعه ای از بافت ها و دستگاه ها انجام می شود. تاندون ها، رباط، ماهیچه ها، استخوان و مواردی از این دست، دست در دست یکدیگر باعث می شوند تا شما بتوانید بایستید. هر یک از این موارد، جایگاه خاص و ویژه ای دارند. اما در جریان برخی از حالت ها، ممکن است با مشکلات حرکتی رو به رو شویم. این مورد در تاندون ها بسیار دیده می شود که معمولا تحت عنوان تاندونیت خوانده می شود. ممکن است شما هم به این عارضه مبتلا شده باشید. برای اطلاع از جزئیات تاندونیت تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
تاندون چیست؟
ممکن است تا به حال هزاران بار واژه تاندون را شنیده باشید. آیا از معنی دقیق آن مطلع هستید؟ تاندون، بافتی است که معمولا استخوان را به ماهیچه متصل می کند. تانئون، نوعی از بافت پیوندی محسوب می شود. وظیفه این بافت مهم، انتقال نیروی انقباض عضله به استخوان است که سرانجام با کمک سایر عوامل، سبب ایجاد حرکت خواهد شد. تاندون ها از یک سو به استخوان و از طرفی دیگر به ماهیچه متصل هستند و در حقیقت یک پل ارتباطی قوی بین استخوان و ماهیچه را ایجاد می کنند. تاندون ها به طرز شگفت انگیزی نیرومند هستند و می توانند وزن زیادی را تحمل کنند. اما در برخی از موارد ممکن است دچار کشیدگی و التهاب شوند که این مورد در ادامه مقاله بررسی خواهد شد.
التهاب و کشیدگی تاندون ها چگونه رخ می دهد؟
همانطور که گفته شد، تاندون بافتی است که عضله را به استخوان متصل می کند. این بافت، انعطاف پذیر، سخت و الیافی بوده و مقاومت زیادی در برابر فشار های بالا از خود نشان می دهد. توجه داشته باشید که رباط معمولا بین دو استخوان ارتباط برقرار می کند. اما تاندون، پل ارتباطی بین ماهیچه و استخوان می باشد. تاندون ها و عضلات با هم کار می کنند و یک نیروی کششی وارد می کنند. در جریان برخی از حرکات، به علت اجرای غلط حرکت و یا فشار بیش از حد، ممکن است تاندون ها دچار التهاب و کشیدگی شوند که به این حالت، تاندونت گفته می شود. اگر غلاف اطراف تاندون به جای خود تاندون ملتهب شود، به این حالت تنوسینوویت گفته می شود. در برخی از حالت ها ممکن است تنوسینوویت و تاندونیت به صورت همزمان اتفاق بیفتند.
چه افرادی مستعد ابتلا به تاندونیت هستند؟
در بدن اکثر موجودات، تاندون وجود دارد. پس امکان بروز این حالت در همه ما وجود دارد تنها درصد آن با یکدیگر متفاوت خواهد بود. اما به طور معمولا، این بیماری در افرادی که حرکت های تکراری و مداوم را انجام می دهند بیشتر دیده می شود. تایپیست ها، نجارها، تنیس بازان، باغبان ها، نقاش ها و… که مدام حرکات تکرار شونده را انجام می دهند، مستعد ابتلا به تاندونیت هستند. موارد زیر نیز می توانند بر ایجاد تاندونیت تاثیر گذار باشند:
- وضعیت بد بدن در محل کار یا خانه
- روماتیسم مفصلی
- نقرس
- با افزایش سن، تاندون ها، فشار کمتری تحمل می کنند، کشش کمتری دارند و به راحتی پاره می شوند. به همین دلیل تاندونیت در بزرگسالان بیشتر دیده می شود.
- در برخی از حالت های نادر مثل مصرف داروهای فلوروکینولون و استاتین ها، احتمال پارگی تاندون ها افزایش پیدا خواهد کرد.
چه عواملی باعث ایجاد تاندونیت می شود؟
شایع ترین علت تاندونیت، انجام حرکت های تکراری است. تاندون ها به شما کمک می کنند تا بارها و بارها حرکت خاصی را انجام دهید. اگر مرتباً هنگام حرکت یا ورزش یک حرکت را انجام دهید، احتمال بروز تاندونیت افزایش پیدا خواهد کرد. ورزشکارانی که در برخی ورزش ها مانند تنیس، گلف، بولینگ یا بسکتبال شرکت می کنند در معرض خطر بیشتری از التهاب عضله قرار دارند. همچنین اگر شغل شما نیاز به تحرک بدنی یا انجام حرکات تکراری داشته باشد، ممکن است تاندونیت در انتظار شما باشد! البته عوامل زیر نیز در ایجاد تاندونیت دخیل هستند:
- صدمه به تاندون
- افزایش سن
- بیماری های خاص، مانند دیابت یا آرتریت روماتوئید
- آنتی بیوتیک های خاصی (کینولون ها مانند Levaquin)
علائمی از تاندونیت که باید جدی بگیرید!
درد ناشی از تاندینیت به طور معمول یک درد مبهم است که در اطراف ناحیه یا مفصل آسیب دیده متمرکز شده است. این درد هنگام جابجایی ناحیه آسیب دیده افزایش می یابد. همچنین اگر کسی ناحیه مورد نظر را لمس کند، درد شما ملموس تر خواهد شد. ممکن است احساس گرفتگی داشته باشید که حرکت در منطقه را دشوار کند. در برخی از موارد، تورم نیز دیده می شود. در صورت بروز علائم تاندینیت، پروسه درمانی خود را با استراحت و استفاده از یخ شروع کنید. اگر وضعیت شما بعد از چند روز استراحت بهبود نیافت، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
تاندونیت چگونه تشخیص داده می شود؟
هنگام ملاقات با پزشک، با سوالات مختلفی رو به رو خواهید شد. این پرسش ها مربوط به صدمات اخیر، نوع شغل و فعالیت بدنی، وجود انواعی از بیماری ها و همچنین داروهای مصرفی شماست. پس از انجام معاینه فیزیکی در تعدادی از موارد تشخیص داده خواهد شد. اما بهتر است که حتما از تصویربرداری مثل اشعه ایکس، MRI و سونوگرافی استفاده کنید که تشخیص دقیق تر صورت گیرد.
تاندونیت یا کشیدگی تاندون چگونه درمان می شود؟
گزینه های درمان تاندینیت به کاهش درد و التهاب تاندون کمک می کند. برخی از درمان های اساسی خانگی شامل موارد زیر است:
- استفاده از گرما یا یخ
- استراحت مطلق
- مصرف داروهایی مانند مسکن درد استامینوفن (Tylenol) و داروهای ضد التهاب آسپرین (Bayer)، ایبوپروفن (Advil ، Motrin) و ناپروکسن (Aleve
- انجام کشش ها و تمرینات برای ایجاد قدرت و بهبود تحرک در منطقه
اگر شرایط شما بهبود نیافت، ممکن است روش های زیر پیشنهاد شود:
- استفاده از عصا یا آتل
- جراحی برای از بین بردن بافت التهابی
- تمرین های فیزیوتراپی
- تزریق کورتیکواستروئید: با تزریق کورتیکواستروئید می توانید درد و التهاب را کاهش دهید، اما تزریق مکرر باعث ضعیف شدن تاندون می شود.
چگونه از تاندونیت جلوگیری کنیم؟
- قبل از ورزش حتما عضلات خود را گرم کنید.
- برای مدت طولانی در یک وضعیت ثابت نمانید.
- از انجام حرکات تکراری و مستمر خودداری کنید.
- هنگام کار روی میز یا انجام امور دیگر، وضعیت متناسب بدنی را حفظ کنید. (بهره گیری از ارگونومی مناسب محل کار)
درمان تاندونیت یا کشیدگی تاندون ها در فردیس کرج
درمانگاه نشاط البرز واقع در فردیس کرج به همراه گروه مجبرب فیزیوتراپ و توانبخشی با راهکار های درمانی بروز دنیا به یاری هموطنان واقع در فردیس کرج امده است، بیماران دچار عارضه کشیدگی تاندون میتوانند به صورت روزانه از طریق بخش پذیرش درمانگاه اقدام به دریافت مشاوره و نوبت نماییند.